Vádat emeltek a szegényeket lehúzó korábbi fideszes önkormányzati képviselő ellen

Vádat emeltek a szegényeket lehúzó korábbi fideszes önkormányzati képviselő ellen

Még 2017 májusában az N1TV derítette ki, hogy Balogh István Szilveszter, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselőjéről, hogy azért kellett lemondania, mert kenőpénzt kért a szociális alapon kiutalt szükséglakások bérlőitől. Üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt kezdődött nyomozás ellene.

Az ügyészség ma azt közölte, hogy vádat emeltek egy meg nem nevezett férfi ellen hivatalos személyként elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, amely bűncselekményt a törvény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az Index információi szerint ez a férfi nem más, mint a fideszes Balogh István Szilveszter.

A volt "politikus" 20-40 négyzetméteres házmesterlakások kiutalásáért kért vissza pénzt a józsefvárosi szegényektől.

Az ügyészségi közlés szerint 2015-ben egy későbbi sértettnek azt mondta, indul egy házfelügyelői program, amire eredményesen pályázott és bérelhet egy házfelügyelői lakást is. 

Az önkormányzati képviselő százezer forintot kért a sértettől, azt állítva, hogy neki köszönheti a házfelügyelői állását, a házfelügyelő a kért összeget kifizette. A képviselő ezután 2016-ban több ízben megfenyegette a házfelügyelőt: ha nem fizet neki ismételten, akkor megakadályozza, hogy a házfelügyelői és a lakásbérleti szerződését meghosszabbítsák. Amikor nem jutott pénzhez, akkor a sértett megbízásának és a lakásbérletnek a megszüntetését helyezte kilátásba. Később mégsem kapott pénzt, mert a képviselői mandátuma megszűnt.

Jellemző, hogy miután sikerült elérni, hogy lemondjon képviselői mandátumáról (egészen a botrányig egyébként az Echo TV szerkesztő-riportere is volt), a megüresedett posztjára kiírt időközi választást szintén a Fidesz nyerte meg.