Brenner Koloman: A „Palkovics-terv” hivatalosan is megbukott!

Brenner Koloman: A „Palkovics-terv” hivatalosan is megbukott!
A Jobbik követeli, hogy a Fidesz-kormány fejezze be tudományellenes ámokfutását, és a Magyar Tudományos Akadémia vegzálását

- közölte a legnagyobb ellenzéki párt oktatási szakpolitikusa. Brenner Koloman felidézte, hosszú ideje küzdenek a kutatás szabadságát, és az értelmiséget érő folyamatos - és a legsötétebb bolsevik időket idéző - támadások ellen. Ennek a szakmaiatlan erőpolitikának szerves része a kutatóhálózatok szándékos tönkretételére irányuló kormányzati szándék, mely a közelmúltban sokkolta és felháborította a magyar tudományos életet - tette hozzá. 

Brenner Koloman hangsúlyozta: az elmúlt időszakban a Jobbik vezető politikusai nagy aktivitással vettek részt az MTA védelme érdekében szervezett tiltakozásokon, valamint politikai és közéleti vitákban, minden eszközzel követelve az 5000, többségében fiatal kutató jövőjét veszélyeztető, tudományellenes kormányzati gőzhenger azonnali leállítását. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az MTA közgyűlése a mai napon nagy többséggel szavazta le a minisztérium tervét, melynek értelmében az akadémikusok nemet mondtak a kutatóhálózatok államosítását és ellenőrzését célzó Palkovics-tervre. Ezzel kapcsoltban a jobbikos politikus arról ír, hogy kétségbeejtőnek tartják Palkovics László korábbi nyilatkozatait, melyek szerint, ha az Akadémia továbbra is ragaszkodik a kutatóhálózatok MTA-n belüli működtetéséhez, a kormány tervét az Akadémia megkerülésével, törvénymódosítás útján fogják végrehajtani.

"A mai közgyűlés egyértelmű és bátor döntésének tükrében felszólítjuk a kormányt, hogy vegyék végre tudomásul, ezen az ügyön nincs mit tovább tárgyalni. A Palkovics-terv megbukott, fogadják el a magyar értelmiség döntő többsége által támogatott akadémiai döntést, tudományellenes erőpolitikájukat pedig azonnal állítsák le"

- szögezte le Brenner Koloman.

A Jobbik EP-képviselőjelöltje szerint az MTA megvédése egy pártokon átívelő nemzeti ügy, amelyért minden becsületes hazafinak ki kell állnia, ahogyan Széchenyi István állt ki majd 200 évvel ezelőtt megalapítása mellett.

"Mi továbbra is olyan oktatás- és tudománypolitikáért harcolunk, mely az értelmiségi létforma szabadságát és a tudományos élet függetlenségét európai színvonalú anyagi megbecsültség mellett biztosítja"

- fogalmazott.