Manfred Weber: Magyarország rossz irányba tart Orbán Viktorral

Manfred Weber: Magyarország rossz irányba tart Orbán Viktorral

Reagált a magyar kormányfő kijelentéseire az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje.

Reagált Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje arra, hogy Orbán Viktor hétfőn azt mondta, alkalmatlannak tartja és nem fogják támogatni az Európai Bizottság elnöki posztjára. Weber sajnálatát fejezte ki, hogy Magyarország rossz irányba tart Orbán Viktorral – írja az MTI az AFP beszámolójára hivatkozva.

A francia hírügynökség megkeresésére Manfred Weber felidézte, hogy az Európai Néppárt közgyűlésének elsöprő többsége felfüggesztette a Fidesz tagságát, ezért a pártnak nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Ezt egyébként Orbán Viktor és a Fidesz rendszeresen úgy kommunikálja, hogy ők kérték a felfüggesztésüket, de ez nyilvánvaló csúsztatás.

Weber újra elmondta:

azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

Hozzátette, hogy az Európai Néppárt olyan párt, amelynek tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze.

„Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból. Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad”

- mondta.

Többnyire a Fidesz és az Európai Néppárt szakításáról beszélnek

Orbán Viktor hétfői sajtótájékoztatója után az Európai Néppárt szóvivője a Politicónak azt nyilatkozta:

„Nem Manfred Weber lesz az Európai Bizottság első olyan elnöke, akit a Fidesz szavazatai nélkül választanak meg.”

A Fidesz ugyanis nem támogatta Jean-Claude Junckert 2014-ben.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke szerint a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból.

„Az elmúlt napok viselkedésével és az olasz Liga vezetőjével tartott találkozóval világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az Európai Néppártot”

– nyilatkozta.

Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban azt mondta: Orbán Viktor kijelentése Manfred Weberről nem változtat a Fidesz európai néppárti tagságáról szóló eljáráson.

„Pontosan ezt az utat fogjuk járni, és ezt nem tesszük függővé Orbán Viktor minden egyes megszólalásától”

– jelentette ki Sebastian Kurz.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke úgy fogalmazott:

„aki hétről hétre jobboldali populistákkal találkozik, az világos jelzést ad”, és „megelőlegezi az EPP döntését”.