Évszázados kulturális örökséget száműzne egy penészes épületbe a kormány

.

A legújabb tervek alapján az Országos Széchényi Könyvtárat a Várból az egykori Kilián laktanya párás és penészes épületébe helyeznék át, ezzel súlyosan veszélyeztetve az ország több évszázados szellemi örökségét.

A hírek szerint a költözés azért vált sürgőssé mivel a kormánynak más tervei vannak a Budai Várban található épülettel. A legújabb tervek szerint az Országos Széchényi Könyvtárat az egykori Kilián laktanya párás és penészes épületébe helyeznék át, ezzel súlyosan veszélyeztetve az ország több évszázados szellemi örökségét.

A könyvtárban őrzik többek között Kossuth Lajos és Madách Imre házi könyvtárainak eredeti példányait. De itt találhatóak meg a Corvinák és a Himnusz eredeti példánya is Kölcsey Ferenc kézírásával.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Brenner Koloman szerint

„ez beleillik abba a nagy tervbe, hogy a megalomán miniszterelnökünk egy csomó patinás intézményt kisajátítson. Az Országos Széchényi Könyvtár hazánk egyik legfontosabb kulturális szimbóluma.”

A képviselő szerint a tudományos életnek egy fontos tere volt a könyvtár. Rengeteg akadémista, kutató vagy éppen pedagógust segített munkájában.

„A bejelentés módja és az ottani döntéshozók abszolút semmibevétele jól mutatja ismét a kormány elit és –értelmiségellenes mivoltát”

-tette hozzá Koloman.

A Független Diákparlament élőláncot is szervez az épület köré ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy milyen nagy veszélybe kerülhetnek hazánk kulturális értékei.

Az élőlánc egyik szervezője, Sipos Ferenc Norbert kiemelte, hogy a Kilián laktanya épülete, ahova átakarják költöztetni a könyvtárat, mintegy 1 milliárd forintért újítja fel egy Mészáros Lőrinc közeli cég.

„Hazánk számára páratlan kincseket őriznek az Országos Széchényi Könyvtárban, ha ezeket áthelyezik egy penészes, dohos épületbe akkor fennáll a veszélye annak, hogy ezek a nemzeti kincsek megsérülnek. Másrészt egy laktanya nem túl méltó a szellemi örökség védelmének.”

Várhatóan évekbe telhet, míg a felújítás elkészül, miközben a Budai Várban található épületet, már nyáron bezárják. Tehát a könyvtárban található könyvekhez, dokumentumokhoz évekig nem lehet majd hozzáférni.