Nagykároly magyar polgármestere ismét megünnepelte Erdély elszakítását

Nagykároly magyar polgármestere ismét megünnepelte Erdély elszakítását

Zajlik az élet Orbán Viktor erdélyi szövetségeseinél.

Zajlik az élet Orbán Viktor erdélyi szövetségeseinél.

Kovács Jenő (bár már inkább csak Eugen Kovacs) polgármester az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlésen részt vett nagykárolyi – nyilván román nemzetiségű – küldötteket megörökítő emlékplakettet avatott még április végén - írja az Itthon.ma.

Az emléktáblát a Szatmár megyei Kulturális Igazgatóság és egy nagykárolyi román kulturális egyesület helyezte ki. A felemelő eseményen tiszteletét tette a város állítólag magyar nemzetiségű polgármestere is, majd egy csinos beszédet is tartott.

Az Itthon.hu emlékeztet: 1910-ben a 16 078 nagykárolyi lakosból 15 772 magyar nemzetiségű volt, míg a helyi románok összesen 216-an voltak, így külön kérdés, hogy vajon a várost "képviselő" románok kit képviselhettek.

Azt megszoktuk, hogy a fekete öves román soviniszták rendszeresen lövik fel magukat a román Szíriuszig, ha valahogy meg kell magyarázni, hogy a rabolt föld nem is annyira rabolt, ám ennél sokkal szomorúbb, hogy egy magát magyar nemzetiségűnek valló, ráadásul magyar pártban politizáló polgármesterben annyi önbecsülés sincs, hogy méltóságának maradékát megőrizve ne csússzon-másszon néhány betelepült román előtt Erdély elcsatolását ünnepelve.

Kovácsnak egyébként nem ez az első ilyen parádés akciója: tavaly például október 25-én a szovjet-román csapatok bevonulását sikerült mosolyogva megünnepelnie.

Orbán Viktor egy nappal ezelőtt Kolozsvárott arról beszélt, hogy 

"Mi magyarok fönn akarunk maradni, és folytatni akarjuk ezer éves történelmüket azon a területen, ahol a történelem elrendelte"

Illetve arra buzdította az erdélyi magyarságot, hogy szavazzanak az RMDSZ-re.

Eugen Kovacs ennek biztosan nagyon örült.

(Fotó)