A Fidesz pártigazgatója Mészáros Lőrinc lapjában mondta el, hogy megsértődött Orbán Viktor fehérvári oligarchájára

Kubatov Gábor
Kubatov Gábor
Földi Imre / MTI

Egyébként ez egy magyar focival kapcsolatos hír.

Az történt, hogy Garancsi István futballcsapata, a Mol Vidi nem olyan rég megszerezte a Ferencváros (egyik) legjobb játékosát, az ukrán Ivan Petrjakot. A szélső 2018/2019-es idényben a Sahtar Doneck kölcsönjátékosaként szerepelt a fideszes Kubatov Gábor által vezetett FTC-ben, és a zuhanyhíradó szerint 2 millió euró körül mozgott a kivásárlási ára, ám a Fradi-szurkolók joggal gondolhatták, hogy a szintén ukrán vezetőedző, Szerhij Rebrov személye, illetve többek között az állami tulajdonú MVM érkezése elég garanciát jelent arra, hogy Petrjakkal a csapatban vágjanak neki a Bl-selejtezőknek.

De ha ez nem is sikerül, arra azért kevesen fogadtak, hogy a szélső egy másik magyar klubnál fog kikötni.

Azonban, még vége sem lett az idénynek, és kiderült, Petrjak a másik mesterségesen felpumpált magyar kirakatcsapatban, a Mol Vidiben folytatja pályafutását.

Kubatov Gábor ezért Orbán Viktor kedvenc napilapjában, a Nemzeti Sportban kénytelen volt bejelenteni, megsértődött Garancsiékra (persze nem azért, mert a Market-vezér Orbán Viktort magánrepülővel utaztatja ki a fehérvári klub aktuális nemzetközi meccseire), hanem mert felrúgta a két klub közötti szóbeli megállapodást.

"Kezdjük inkább azzal, ami engem zavar. A két klub között volt egy soha ki nem mondott, soha le nem írt, tiszteletalapú szabály, hogy nem nyúlunk bele egymás keretébe. Szerintem ez természetes a magyar futballban, amelyben mindketten sikerre törekszünk"

- fogalmazott a fideszes politikus a terjedelmes interjú elején. Sajnos, az nem derült ki, hogy ezt a "szabályt" hol hozták meg (ne legyünk rosszindulatúak...), de önmagában már az is különös, hogy mit tart Kubatov természetellenesnek a magyar futballban. Például azt, hogy egy papíron/elviekben rivális magyar csapat "kalózkodik". Ugyanakkor annyit legalább elismert, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően, és a piaci normáknak megfelelően történt a Petrjak-ügyben.

Azonban mivel az FTC számára ez a projekt morálisan nem elfogadható, ezért Kubatov Gábor azt a döntést hozta, hogy:

"ameddig én itt elnök vagyok, a Vidinek nem adunk el játékost. Ha úgy alakulna, hogy nem lesz pénzünk, ha esetleg a jövőnk múlna azon, eladunk-e játékost neki, akkor sem. Nekem nincs bajom a Vidi szurkolóival, játékosaival, nekem csakis ezzel a 'vezetéselmélettel' van erkölcsi problémám. Csak azért, mert több pénzük van, nem viselkedhetnek így".

A nagyobbik kormánypárt alelnöke elárulta azt is, hogy a fehérvári klub szakmai menedzsmentje (amit egyébként az újpesti ikon, Kovács Zoltán vezet) több alkalommal is borsot tört már az FTC orra alá.

A végére még egy kis adalék. Abban az interjúban, amelyben Kubatov Gábor többek között arról beszél, hogy a magyar futballklubok közti tisztességes versenynek vannak a társadalomra gyakorolt hatásai, szerepel az is, hogy a Fradi Petrjaknak bónuszok nélkül havi 25 ezer eurós, több mint 7,8 millió forintos fizetést ajánlott, amit a Vidi állítólag egy 40 ezres (12,5 millió forint) ajánlattal győzött le.

A városi legenda szerint Orbán Viktor azzal kezdi a napját, hogy kézbe veszi a Nemzeti Sportot, erre ott is sértődött politikusokról kell olvasnia.