Ausztria továbbra is ellenőrzi a határt

Ausztria, határ
MTI/Krizsán Csaba

Újabb fél évvel, november 12-ig hosszabbította meg Ausztria a magyar és a szlovén határ ellenőrzését, amely (hivatalosan) csak ideiglenes, hiszen mindegyik ország a schengeni övezet tagja - írja az Index.hu.

Mint ismert, Norvégia, Svédország, Dánia, Németország és Franciaország szintén fenntartotta a hasonló intézkedéseit.

A lap emlékeztet: jogszerűen (2017 óta)már nem lehetne fenntartani a határellenőrzéseket Ausztria és Magyarország között, pláne nem erősíteni őket.

Az érintett tagállamok úgy érték el ezt, hogy csiki-csukiznak a jogalappal. A mostanival háromszor lehetne hosszabbítani. Ezt már korábban kimerítették, de utána a schengeni határellenőrzési kódex egy másik pontjára hivatkoztak, majd visszaváltva nulláztak (azóta most lövik el a harmadik lehetőséget).

A portál emlékeztet az Európai Parlament egy tavalyi jelentésére, amelyben elítélték a jogszerűtlennek tartott „belső határellenőrzések folytatódó újbóli bevezetését, mivel ez aláássa a schengeni térség alapelveit”.

Ausztria a többiekhez hasonlóan az európai biztonsági helyzettel és a „másodlagos mozgásokkal”, magyarul azzal indokolta a lépést, hogy az érkező migránsok Magyarországról és Szlovéniából továbbmennek Ausztria felé. Mindezt úgy, hogy a héten az osztrák alkancellár személyesen dicsérte Orbán Viktort, amiért hűségesen védi az unió határait, sőt kifejezetten a magyar miniszterelnök érdemének nevezte az európai migráció megállítását.

Mint ismert, 2015-ben még bőven egymillió fölött volt az érkezők száma. Az ENSZ szakosított szervének statisztikái alapján 2016-ban nagyjából 390 ezren, egy évvel később kevesebb, mint 190 ezren, tavaly 144 ezren jöttek az egész EU-ba. Idén május 2-ig 21404-en érkeztek, tavaly ez a szám ugyanebben az időszakban másfélszer ekkora, 31390 volt. A hangsúly is áthelyeződött a Földközi-tengeri útvonalakra. 

sss
2019. Augusztus 19. | 17:02
Merkel és Orbán
sss
2019. Augusztus 19. | 17:02
Merkel és Orbán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss

Van ugyanis mit megtéríteniük az országnak. Vélemény.
Olyan súlyos az utasok helyzete, hogy azonnal ki kellene kötniük.
Már a NATO is foglalkozik az embargókat kijátszó szervezett bűnözői körökkel.
Galbács Mihály kitálalt a gyulai városvezetés mutyijairól.