Macron fellélegezhet? A kifulladás jeleit mutatja a sárgamellényes mozgalom

Macron fellélegezhet? A kifulladás jeleit mutatja a sárgamellényes mozgalom

A múlt heti visszaesés után ismét csökkent a részvétel a jobb életkörülményekért és a francia kormány gazdaságpolitikája ellen fél éve tüntető sárgamellényesek szombati franciaországi megmozdulásain - írja az MTI. 

A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 18 600-an tiltakoztak, Párizsban mintegy 1200-an vonultak utcára. Egy héttel ezelőtt estig országosan 19 ezren vettek részt a megmozdulásokon a belügyi tárca szerint, közöttük 1460-an Párizsban, jóllehet a tüntetők vitatják a számokat és több mint kétszeresére becsülik a részvételt. Ugyanakkor minden adat arra utal, hogy az Emmanuel Macron elnök adó- és szociális politikája elleni mozgalom lassan kifullad. A legelső, tavalyi novemberi megmozduláson csaknem 300 ezren tiltakoztak 2 ezer helyen. 

Párizsban ezúttal nem voltak atrocitások, több százan - azt skandálva, hogy "itt vagyunk, itt vagyunk" - vonultak fel a zuhogó esőben, de a Champs-Élysées-sugárúton továbbra sem engedélyezte a rendőrség a tüntetést. 

Lyonban azonban a mintegy  2500 tiltakozó egy része összecsapott a rendőrökkel, akiket üvegekkel, kövekkel és petárdákkal dobáltak a radikálisabb sárgamellényesek. Hasonló jelentek voltak Nantes-ban is, ahol a prefektúra betiltotta a megmozdulásokat a városközpontban. A rendőrség tájékoztatása szerint az engedélyezett útvonalon mintegy 2 ezer ember, közük ötszáz "ultra" vonult fel, akiket délután 3 órától könnygázzal oszlattak a rendőrök a belvárosban. Miután a tüntetők megtámadtak egy rendőrcsoportok, a hatóságok gumilövedéket is használtak az oszlatáskor - közölte a rendőrség.   

A mozgalom kifulladását hónapok óta reméli a kormányzat, miután a sárgamellényesek okozta belpolitika válság a legsúlyosabb Emmanuel Macron elnökké választása óta, akinek tetszési mutatója az elmúlt két évben a felére csökkent. A legfrissebb felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy az államfő népszerűsége emelkedésnek indult, ismét meghaladja a harminc százalékot, s az elnök pártja a Köztársaság lendületben fej-fej mellett halad az élen a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel a május 26-i európai parlamenti választások előrejelzései szerint.