Márki-Zaynál arról érdeklődtek az amerikaiak, hogy bízhatnak-e Orbánban

Orbán Viktorral szinte párhuzamosan Márki-Zay Péter és Kész Zoltán ellenzéki politikusok is Washingtonba érkeztek, ahol a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében részt vettek a German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén, találkoztak a Helsinki Bizottság vezetőivel, valamint a külügyminisztériumba is meghívták őket.

Trump szerint Orbán jó munkát végzett | Alfahír

Frissítés: A kézfogó után nagyjából fél órával már közös sajtótájékoztatót tartottak a felek. „Jó munkát végeztél, biztonságban tartottad az országodat" - kezdte Trump, aki később a kereszténység védelméről is elismerően beszélt.

A hódmezővásárhelyi polgármester a 168 Órának számolt be a találkozókról:

"Tárgyalópartnereink arra voltak kíváncsiak, ha Orbán Viktor aláír velük egy megállapodást, bízhatnak-e abban, hogy azt be is tartja."

Márki-Zay erre a kérdésre vázolta, hogy a fideszesek útja a KISZ-től, a Liberális Internacionálén át, a konzervatívokon keresztül a szélsőjobboldalra vezetett, valamint a bevándorlásellenes gyűlöletkampány mellett "migránsokat" engednek be az országba. Így tehát nem tudja garantálni azt, hogy a magyar miniszterelnök nem az orosz érdekeket követi-e inkább az amerikaiakkal szemben.

A polgármester szerint a Department of State csak tájékozódni akart, de lehetett érezni aggodalmukat az Oroszországhoz és Kínához való magyar közeledés miatt.

Márki-Zay és Kész arra kérték az amerikaiakat, hogy segítsék az ellenzék munkáját, járuljanak hozzá az ellenzéki vezetésű városokban a beruházások növeléséhez és a szabad sajtó működéséhez, valamint indítsák újra a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adását.

Az már az ellenzéki politikus Facebook-oldaláról derült ki, hogy találkoztak Charles Gatival és Simonyi Andrással is, majd interjút készített velük a Rolling Stone. Kedden újra az amerikai külügyi képviselőkkel egyeztetnek, és a Kongresszusban is várják őket.

Arról már Kész Zoltán írt közösségi felületén, hogy Habony Árpáddal és Lánczi Tamással is összefutottak Washington utcáin:

 

sss
2019. Augusztus 19. | 17:02
Merkel és Orbán
sss
2019. Augusztus 19. | 17:02
Merkel és Orbán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss

Van ugyanis mit megtéríteniük az országnak. Vélemény.
Olyan súlyos az utasok helyzete, hogy azonnal ki kellene kötniük.
Már a NATO is foglalkozik az embargókat kijátszó szervezett bűnözői körökkel.
Galbács Mihály kitálalt a gyulai városvezetés mutyijairól.