A Bánki Erik-féle Gazdasági bizottság tárgyalhat a jobbikos idegenrendészeti adóról

A Bánki Erik-féle Gazdasági bizottság tárgyalhat a jobbikos idegenrendészeti adóról

Ahogy azt a párt országgyűlési képviselője, Stummer János megígérte, a Jobbik benyújtotta a parlament elé az idegenrendészeti különadó bevezetését célzó határozati javaslatát.

Idegenrendészeti különadóval sújtaná a Jobbik a „migránsmunkások" tömeges foglalkoztatását | Alfahír

Különadót vetne ki a Jobbik azokra a nagy cégekre, amelyeknél az EU-n kívüli munkavállalók aránya meghaladja a 10 százalékot. Az ellenzéki párt arra is kíváncsi, kik építik az ukrán és egyéb vendégmunkások számára a munkásszállókat.

Amennyiben az Országgyűlés kormánypárti többsége támogatná a kezdeményezést, - amihez persze először át kellene jutni a fideszes Bánki Erik vezette szakbizottságon - akkor az Orbán-kormány 50 százalékos idegenrendészeti különadóval sújthatná azokat a 250 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalatokat, amelyeknél a magyar állampolgársággal nem rendelkező, de harmadik országból, nem EGT-tagállamból érkező munkavállalók összes foglalkoztatotthoz viszonyított aránya meghaladja a 10 százalékot.

A Jobbik emellett azt is szorgalmazza, hogy vendégmunkások után a munkáltatók által fizetett közterhek 50 százalékos emelésének hatálya terjedjen ki a munkaviszonyra és minden munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyra, így a munkaerő-kölcsönző cégek által foglalkoztatottakra is.

Mások döntenek majd a sorsunkról? - Jászberényben már lakcímkártyát is kapnak az ukrán vendégmunkások

Keservesen zuhog az eső, amikor az N1TV-s kollégákkal kocsiba vágjuk magunkat, és elindulunk a Jászság szívébe, ukrán vendégmunkások után nyomozni. Jászberénybe érve mérséklődik az aranyat érő égi áldás, de teljesen még a mi kedvünkért sem akar elállni. Ennek köszönhetően sártengerben úszik a Faiskola utca, ahol egy korábban bérházként üzemelő paneltömb egykedvűen málladozva várja, hogy munkásszállóvá alakítsák.

A legerősebb ellenzéki párt javaslatát azzal indokolja, hogy a gazdasági bevándorlók adott településen történő tömeges megjelenése alapvetően változtatja meg a közbiztonság helyzetét. A közrend fenntartásáért felelős szervek felmerülő plusz költségeinek terheit azok viseljék, akiknek gazdasági érdekei miatt ezek a migránsmunkások megjelentek a településeken.

2018-ban 10500 ilyen engedélyt adtak ki, és például volt olyan négyezer fő alatti dél-dunántúli település, ahova 200 ukrán vendégmunkást vezényeltek - emlékezteti a párt az országgyűlési képviselőket.

Nemsokára kiderül, kiknek a gazdasági érdekei miatt jelentek meg ezek a migránsmunkások a magyar falvakban, városokban.