Marosvásárhely túl messze volt neki, most Washingtonból üzenget a határon túliaknak Szili Katalin

Szili Katalin

Az európai választás az őshonos kisebbségek jövője szempontjából is fontos - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-nek Washingtonban, ahol szombaton részt vett a szokásos évi magyar pikniken és cserkészbálon.

Minden bizonnyal sokkal kellemesebb volt megjelenni ezen a rendezvényen, mint mondjuk a székely szabadság napján Marosvásárhelyen, ahol esetleg néhányaknak eszükbe jutott volna felkérdezni a miniszterelnöki megbízott asszonyt, mégis hogy van képe a Gyurcsány-kormányok végigasszisztálása után játszani a nagy nemzetpolitikust.

Bár igaz, fideszes gazdáit sem kérdezték föl a jelenlévők, hogy miért is tűztek épp a határon túliakkal foglalkozó szakterület sapkájára bojtnak egy volt MSZP-s politikust, de ennek igen egyszerű oka van:

a kormánypárttól sem vett részt senki a rendezvényen, ahol a magyarországi pártok közül egyedül az LMP és a Jobbik tartotta fontosnak a megjelenést.

Az MTI tudósításából kiderül, hogy a miniszterelnöki megbízott két hónapon belül másodszor jár Washingtonban, amelynek magyar közösségét - mint fogalmazott - "különösen a szívébe zárta". Készséggel elhisszük, hogy a "hanyatló Nyugatra" szakadt magyaroknál kellemesebb nyaralgatni, mint mondjuk az elnyomó ukrán állam közigazgatása és nyelvtörvénye alatt sínylődő kárpátaljai magyarság panaszait hallgatni.

Szili Katalin ettől függetlenül fontosnak tartotta kiemelni: olyan időszakban érkezett ismét az amerikai fővárosba, amikor az anyaországban és Európában európai parlamenti választásokra készülnek.

"Itteni beszélgetéseim során azt érzékelem, hogy az itteni magyar közösség szintén készül erre a választásra, mert számára is fontos, hogyan alakul Európa sorsa a jövőben"

- jegyezte meg.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte: 2010 óta jelentős változás történt a magyar nemzetpolitikában. Mint fogalmazott, részben az állampolgársági törvény, részben az ehhez kapcsolódó választójog, valamint a Kárpát-medencei autonómiák iránti felelősségvállalás immár összeköti a magyarságot (:DDDDDDDDDDDDDD - a szerk.).

Szili Katalin, médiatörténeti pillanatot produkálva, még egy olyan magyar gondolkodótól is idézett, akit alig tíz évvel ezelőtt még vígan lefasisztázott volna:

"Ezért kérem honfitársaimat, szavazzanak annak szellemében, hogy - Szabó Dezső szavaival szólva - minden magyar felelős minden magyarért."

A megbízott asszony félregombolt világnézeti lódenkabátja azonban máshol is szorított kissé, a következő kijelentés kapcsán ugyanis nem nagyon sikerült végiggondolnia, hogy az épp Orbán Viktorra és rendszerére a legjellemzőbb:

"Politikusként én nagyon sajnálatosnak tartom, hogy e globális világban ma valaki Európát azzal kívánja új vágányra állítani, hogy egyben konfrontációt hirdet meg a többi meghatározó országgal."

Igazán szólhatna valaki Kati néninek, hogy épp a kedves főnöke rúgta össze a port a létező összes nyugati állammal, csak azért, hogy az Európai Unióból csordogáló milliárdjait biztonságban tudja, illetve mondvacsinált konfliktusokból politikai tőkét kovácsolhasson.

Arról már ne is beszéljünk, mennyire hiteles a nagy nemzetpolitikai felbuzdulás annak a Fidesznek a zsoldosától, amely csak megvásárolható szavazógépként tekint az elszakított területeken élő magyarokra, akiknek az agyát büntetlenül kimoshatja a kormánypropagandával és akiket százszámra utaztathat a voksolások idején az anyaországba, nyilvánvaló választási csalásokat végrehajtani.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss