Nem lesz fegyverszünet Líbiában

Nincsenek meg a fegyverszünet feltételei - közölte a francia elnökkel tárgyalva a Líbia keleti felét ellenőrző Halifa Haftar tábornok szerdán. Ugyanakkor hozzátette, hogy kész tárgyalni, ha meglesznek ezek a feltételek - közölte a francia elnöki hivatal.

Haftar, aki szerdán találkozott Emmanuel Macronnal Párizsban, azt is kijelentette, hogy sem ő, sem a hadserege nem húz hasznot az ország keleti részében kibányászott kőolaj eladásából. Macron elnök Kelet-Líbia erős emberétől azt kérte, hogy "haladéktalanul szüntessék be az ellenségeskedést" - közölte az Élysée-palota.

"A líbiai felek között azonban minden korábbinál nagyobb a bizalmatlanság, és jól látjuk a zsákutcát a nemzetközi közösségnek az ellenségeskedések beszüntetésére vonatkozó óhaja és Haftar tábornok látásmódja között"

- ismerte el a francia elnöki hivatal.

Haftar tábornok a valamivel több, mint egyórás tárgyalás után nem nyilatkozott.

Az Élysée-palota közleménye szerint a Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter jelenlétében folytatott megbeszélésen a tábornok hosszasan magyarázta és indokolta az április elején Tripoli ellen indított hadműveletet, amelynek a célja - mint közölte - a fővárosban a befolyásukat egyre növelő "magánmilíciák és radikális csoportok" elleni harc.

A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) április 4-én indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye, Tripoli elfoglalásáért. 

Haftar haladóként és dinamikusként jellemezte a helyzetet, azt állítva, hogy fokozatosan erősíti meg az állásait.

A francia elnöki hivatal közlése szerint a francia diplomácia a következő hetekben nagyon aktív lesz, hogy megpróbálja elősegíteni a megoldást, fenntartva az állandó párbeszédet az ENSZ-szel, Olaszországgal, az egykori gyarmattartóval és a helyi szereplőkkel, közöttük Egyiptommal.

"Nem vagyunk naivok egy ilyen kényes és nehezen értelmezhető helyzet kapcsán"

- tette hozzá az Élysée-palota.

Emmanuel Macron május 8-án fogadta Fájez el-Szarrádzsot, a nemzeti egységkormány miniszterelnökét, aki azzal vádolta meg Franciaországot, hogy Haftar tábornokot támogatja. Párizs ezt a bírálatot elfogadhatatlannak és alaptalannak nevezte.

Haftar offenzívájának kezdete óta a harcokban 510 ember halt meg és 2467 sebesült meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett adatai szerint.

A Tripoliért zajló csata nem más, mint egy hosszú és véres háború kezdete, egy olyan polgárháborúé, amely tartósan megoszthatja az országot és veszélybe sodorhatja Líbia szomszédjait a Földközi-tenger térségében - jelentette ki Haszán Szalamé, a világszervezet líbiai különmegbízottja kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

(MTI)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss