Puzsér vs. Karácsony: közelebb kerültünk a budapesti előválasztás második fordulójához

Puzsér vs. Karácsony: közelebb kerültünk a budapesti előválasztás második fordulójához

Amennyiben annak számít, hogy Puzsér Róbert (Sétáló Budapest) és Karácsony Gergely, illetve a mögöttük álló pártok és civilszervezetek közös közleményt adtak ki.

Ennek egyik része a Civil Választási Bizottság (CVB) létrehozásával foglalkozik. Mint írták,

"a budapesti változásért; egy zöld, élhető és modern fővárosért; a korrupciómentes, demokratikus és a budapestiek bevonásán alapuló városvezetésért elkötelezett ellenzéki pártok és civil szervezetek az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójának megszervezésére és lebonyolítására Civil Választási Bizottságot hoztak létre. A CVB célja, hogy ősszel Budapesten a lehető legszélesebb körű ellenzéki együttműködés álljon szemben a Fidesz jelöltjével, Tarlós Istvánnal és a NER-el".

A CVB munkájában – amelyet Magyar György vezet majd - részt vesz mindkét ellenzéki főpolgármester-jelölt, illetve kiderül az is, hogy a következő napokban, hetekben a Bizottság azon fog dolgozni, hogy az előválasztás és a teljes ellenzéki együttműködés politikai és technikai feltételei megvalósuljanak.

Karácsony Gergely a közleményben egyébként leszögezte, hogy álláspontja szerint az előválasztás akkor szolgálja célját, a hatalom embereinek leváltását, egy élő és élhető Budapest kialakítását, ha a folyamat nem veszélyezteti a NER-rel szembeni kampányt,

vagyis ha az előválasztás május 27-e és június 30-a között lezajlik.

Puzsér Róbert feltételei ugyanakkor nem változtak a korábbiakhoz képest,

"az előválasztás hivatalos kiírásának pillanatában jelölje meg az ellenzék azt a 23 konszenzusos polgármester-jelöltet, akik kihívói lesznek a Fidesz jelöltjeinek a budapesti kerületekben".

Emellett a centrumpártok, azaz a Jobbik és az LMP jelöltje ragaszkodik ahhoz, hogy még az előválasztás előtt az ellenzéki pártok fogadjanak el egy Budapest-minimumot, az új budapesti várospolitika alapját.

Ez utóbbi kérdésesnek tűnik.

De egy közös lépéssel közelebb a cél.