Trump rendkívüli rendelet segítségével adna el fegyvereket Szaúd-Arábiának

RIjád
Wikipedia

Az amerikai kormányban valószínűleg dolgoznak annak a lehetőségén, hogy rendkívüli rendelet meghozásával adhassanak el fegyvereket Szaúd-Arábiának, így nem lenne szükség a Kongresszus jóváhagyására.

Az még kérdéses, hogy új szállítmányról, vagy a már korábban tervezett, de a Kongresszus által vétózott fegyverek eladásáról van-e szó - utóbbi keretein belül irányított csapásmérő eszközöket értékesítettek volna az olajmonarchiának.

A Kongresszus a jemeni polgárháború pusztítása miatt fordult a szaúdi vásárlások ellen, egy év alatt nagyjából 2 milliárd dollár értékű üzletet lékeltek meg. Trump egyébként pont a múlt hónapban vétózott meg egy rendeletet, ami véget vetett volna az amerikai részvételnek a jemeni polgárháborúban a szaúdi koalíciós erők oldalán.

Megteheti

A vonatkozó amerikai törvény szerint minden fegyverértékesítésről értesíteni kell a Kongresszust, aminek jóváhagyása is szükséges az eladásokhoz, viszont az elnök dönthet máshogy, ha úgy ítéli meg, hogy nemzetbiztonsági érdekekről van szó.

Mike Pompeo már hónapok óta fontolgathatja a lépést az Iránnal egyre feszültebbé váló viszony miatt, valamint egy konkrét esemény is cselekvésre ösztönzi Washingtont: húti felkelők drónokkal támadtak szaúdi olajlétesítményeket.

A Kongresszus megkerülése nem lenne példa nélküli, ezt a megoldást választotta korábban Ronald Reagan, George H.W. Bush, valamint George W. Bush is.

(AP)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss