A kormány már hazudni sem akar, egyszerűen hülyének néz minket

A kormány már hazudni sem akar, egyszerűen hülyének néz minket

Bár most a bevándorlás-biznisz egy olcsóbb formája, a vendégmunkások betelepítése zajlik kormányzati felügyelet mellett, azért ne feledjük, korábban Rogán Antal találmányával, a letelepedésikötvény-programon keresztül hoztak be gazdag bevándorlókat hazánkba - mindenféle érdemi nemzetbiztonsági átvilágítás nélkül.

Letelepedési kötvények: jól járt a forintgyengülésen a Rogán-Habony-érdekkör | Alfahír

Közérdekű adatigénylésként indult, majd az Államadósság-kezelő Központtal (ÁKK) folytatott hosszas levelezésbe torkolló munkával próbáltuk kinyomozni, a Rogán Antal propagandaminiszter és Habony Árpád miniszterelnöki nemtudnikicsoda ismeretségi körébe tartozó, letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek mennyit kaszáltak a forint euróhoz viszonyított gyengülésén.

A letelepedési kötvények forgalmazása ugyanakkor csak a fideszes vezetésű Gazdasági bizottság által kijelölt offshore cégek számára jelentett profitot, a magyar adófizetőknek ez csak ráfizetés. Ugyanis a futamidő lejárta után vissza kell fizetni a hozammal növelt összeget a befektetőknek.

Erre volt kíváncsi Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, amikor azt kérdezte írásban Varga Mihály pénzügyminisztertől, hogy

  • mekkora hozammal növelt összeget fizettek vissza ezidáig a letelepedési kötvények után?
  • Ebből az összegből mekkora értékű a hozam összege?
  • 2019-ben és a további esztendőkben mekkora összeget kell visszafizetni éves szinten?
  • A kibocsátott letelepedési kötvények után befolyt összeg mekkora hányadát jelentette az államadósság 2012. évi mértékének?

Értelmes kérdések, amelyekre egy működő demokráciában konkrét válaszokat tudna adni az aktuális kormányzat.

De ez Magyarország, és az Orbán-kormány. A Fidesz teljesen kiüresítette már parlamentarizmust, és többek között a legfontosabb Országgyűlési testület, a Nemzetbiztonsági bizottság is működésképtelen a kormánypárti képviselők bojkottja miatt.

Varga Mihály helyett az államtitkára, Tállai András "válaszolt", aki képes volt az egészet le tudni annyival, hogy mivel az adósságfinanszírozás költsége csökkent, az Államadósság Kezelő Központ úgy döntött, hogy lezárja a letelepedési kötvények értékesítését.

De hogy az egész mennyibe kerül(t) a magyar adófizetőknek, arról még csak hazudni sem volt hajlandó a kormányzat.