Meglepően simán nyert a jobboldal Lengyelországban

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság pártja (PiS) 27, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) részvételével megalakított széles pártszövetség, az Európai Koalíció (KE) pedig 22 mandátumot kap az Európai Parlamentben (EP) hétfői a hivatalos végeredmények nyomán.

A lengyel országos választási bizottság által közzétett adatok szerint három mandátumot kap az új balliberális párt, a Robert Biedron Tavasza (Wiosna Roberta Biedronia).

Lengyelországnak összesen 51 mandátum jut az EP-ben, a brit kiválás esetén ez a keret egy mandátummal bővül.

A lengyelországi EP-választás történetében rekordmagas volt a részvételi arány: 45,67 százalékos. 

A három bejutó tömörülés közül a PiS eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) tagja volt az EP-ben. A KE nagyobb tömörülései az Európai Néppárt (EPP) frakciójához tartoztak, a koalíció 2-2 mandátumot érvényesíthet viszont az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében (S&D), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportban (ALDE) is.

A Robert Biedron Tavaszának eddig nem volt EP-képviselete, az S&D-vel együtt kampányolt.

A PiS a szavazatok 45,38 százalékával győzött, a KE a voksok 38,47 százalékát nyerte el, a Robert Biedron Tavasza 6,06 százalékra tett szert.

Nem jutott be az EP-be az euroszkeptikus, radikális jobboldali Konfederáció (Konfederacja) nevű koalíció. Az EP-n kívül maradt a harmadik legerősebb lengyel parlamenti tömörülés, az ellenzéki Kukiz´15 is.

A PiS támogatottsága a legmagasabb a lengyelországi pártok EP-választási eredmények történetében.

A KE tíz százalékkal rosszabb eredményt ért el, mint a 2014-es EP-választáson a három legfőbb tagja, a PO, a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) együttesen. Akkor a voksok 48,4 százalékát szerezték meg. 

Az EP-választás nyomán néhány napon belül részleges kormányátalakítás várható Lengyelországban, EP-mandátumot nyert ugyanis többek között Beata Szydlo társadalomügyi kormányfőhelyettes, volt miniszterelnök, továbbá Joachim Brudzinski belügyminiszter, Elzbieta Rafalska szociális, munka- és családügyi miniszter, valamint Anna Zalewska oktatásügyi miniszter.

Szydlón kívül 5 volt kormányfő: a PO részéről Ewa Kopacz és Jerzy Buzek, az SLD részéről Marek Belka, Jerzy Miller és Wlodzimierz Cimoszewicz lesz EP-képviselő, amint a PO színeiben induló Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter is.

Kommentárok szerint az EP-választás eredményei azt mutatják, hogy a PiS újból önálló többséget szerezhet az ősszel esedékes lengyel parlamenti választáson.

(MTI)