Az Állami Számvevőszék a "jogállam védelme érdekében végzi" a munkáját

Az Állami Számvevőszék a "jogállam védelme érdekében végzi" a munkáját

Az Állami Számvevőszék kommunikációs osztálya megelégelve az aljas és minden alapot nélkülöző támadásokat, demokráciánk és a jogállamunk érdekében nem hallgathatott tovább, s végre felveszik a kesztyűt.

Az Állami Számvevőszék kommunikációs osztálya megelégelve az aljas és minden alapot nélkülöző támadásokat, demokráciánk és a jogállamunk érdekében nem hallgathatott tovább, s végre felveszik a kesztyűt.

A nemzet számvevőszéke keddi közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy egyes sajtóorgánumok és pártpolitikusok az elmúlt napokban ismét valótlanságokat állítottak a pártokat érintő számvevőszéki ellenőrzésekről. 

Természetesen fontosnak tartjuk, hogy demokráciánk őrének, jogállamunk oszlopának és a közpénzek rendíthetetlen ellenőrzőjének tevékenysége eljusson olvasóinkhoz, hogy önök is megismerhessék azt az heroikus munkát, amit Domokos Lászlóék nap mint nap végeznek, ezért közleményüket önökkel is megosztjuk.

"Az Állami Számvevőszék a párttörvény előírásaira hivatkozva leszögezi: alapvető jogállami érdek, hogy a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel.

Az egyes pártok gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért és azok törvényekben rögzített jogkövetkezményeiért, valamint a törvénysértések egyéb következményeiért az érintett pártoknak, pártvezetőknek – a Jobbik Magyarországért Mozgalom esetében például a párt korábbi elnökének, illetve azóta lemondott gazdasági vezetőjének – kell vállalniuk a felelősséget.

Az egyes pártokat érintő és a vonatkozó törvényi előírásokból következő pénzügyi következmények az érintett pártok szabálytalan gazdálkodásából fakad. A törvényi előírásokkal ellentétes támogatásokkal korábban jogtalan előnyhöz jutottak, amelynek következményeit, „költségeit” kell megfizetniük, szemben a törvényeket betartó pártokkal, illetve jelölő szervezetekkel." 

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szab ki semmilyen „büntetést”, vagy „bírságot”. Az ÁSZ jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény előírásai alapján amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak az értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a jogszabályban meghatározott hatóság kizárólagos jogköre.

Az Állami Számvevőszék leszögezi: a vonatkozó és hatályos törvényi előírások alapján, a jogállam védelme érdekében végzi a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok ellenőrzését. A jogállami normákkal és az európai értékekkel teljes mértékben ellentétes, hogy az érintett pártok és képviselőik a felelősségvállalás helyett szándékosan félrevezetik a közvéleményt, illetve az Állami Számvevőszék függetlenségét támadják."

Mint ismert, a független Állami Számvevőszék valamennyi jelentősebb ellenzéki pártot megbüntetett, a kormánypártoknál viszont sem tiltott pártfinanszírozást, sem működési hibát nem talált.

A kamupártokat pedig nem is vizsgálták.

Reménytelen: képtelenség behajtani a kamupártok által lenyúlt közpénzt

Frissítette a Nemzeti Választási Iroda a 2018. április 08-ai országgyűlési képviselőválasztás kapcsán kiszabott jogerős bírságokról szóló táblázatát. A dokumentum egészen mostanáig a tavaly nyár eleji állapotot mutatta, eszerint a választás során kiszabott 757 millió forint bírságból mindössze 27 millió forintot sikerült behajtani a pártoktól, illetve a listán szereplő egyéni és listás helyeken szereplő jelöltektől.