Ha továbbra is esős idő lesz, fekália és mocsok önti el a Dunát

Ha továbbra is esős idő lesz, fekália és mocsok önti el a Dunát

Mármint az eddigieknél is nagyobb mértékben...

Sokkoló Facebook-videó látott napvilágot május 29-én, melyben a készítő, Rátay András a következőképpen foglalja össze, mi ömlik a fekete szennyvízzel együtt a Natura 2000-es védettség alatt álló folyóba a Ráckevei Duna-ágnál:

"Teniszlabda, szardarabok, betétek!"

A 444 beszámolója szerint a Fővárosi Csatornázási Művek arra számít, hogy a nagy esőzések miatt októberig nem tudnak majd mit kezdeni a helyzettel.

A portál szerint a dél-pesti szennyvíztisztító kapacitása véges, a sok csapadék miatt pedig az üzem teljesítőképessége határához ért. Bár Tarlós István főpolgármester megígérte, hogy a 2018-as fővárosi költségvetés tartalmazni fog egy, a szennyvíztisztító 3600 köbméteres záportározójának megnövelésére fordítandó összeget, az építkezés csak az idén februárban indult meg, és októberre kellene elkészülnie.

A 444 idézi Baranyi Krisztina, ferencvárosi független képviselőt, aki szerint

"az EU kifizette már 10 éve az összes intézkedést, hogy az RSD (a Ráckevei Duna-ág legfelső, torkolat utáni szakasza - a szerk.) vize a jogszabályoknak megfelelő minőségű legyen, de ezeknek csak a töredéke valósult meg, az Uniótól erre kapott pénz pedig eltűnt".

A további részletek ITT olvashatók.