A pápalátogatás eredménye: amerikai lapban olvashatunk arról, hogy Erdély magyar terület volt

A pápalátogatás eredménye: amerikai lapban olvashatunk arról, hogy Erdély magyar terület volt

Ferenc pápa szombati, hivatalosan Romániában zajlott látogatásának erdélyi kitérője elegáns kiegyezés volt a román és a magyar népnek egyaránt nyújtandó élményből.

A látogatásnak –amin a magyar állam részéről Áder János elnök és Semjén Zsolt kormányfőhelyettes jelent meg, míg Orbán Viktor Madridba utazott a labdarúgó BL-döntőre – utólag láthatóan olyan nemzetpolitikai eredménye is lett, amitől ugyan nem lehet érdemi változásokat remélni, de engesztelő lehet a vélt nyugati tudatlanságtól sértett magyaroknak.

Jelesül az amerikai jezsuiták America nevű lapjának tudósításában a cikk szerzője a pápalátogatás részletein túl háttérmagyarázatra is kitért, ebben pedig – egy ügyes módon újságíróknak ajánlott szórólapot felhasználva – segítette megértetni az olvasókkal, hogy a csíksomlyói látogatáson miért nem románok, hanem magyarok tízezrei gyűltek össze. Mint fogalmazott,

„Erdély a Magyar Királyság része volt, ám az első világháború után Románia részévé vált.”

Idézi a szórólapot is, melyen ez állt:

„A magyar katolikusok 1000 éve Erdélyben, 100 éve Romániában”

Érdemes megjegyezni egyébként, hogy korábban ez a lap adott teret egy másik újságíró cikkének, melyben arra biztatták a pápát, hogy látogatásakor óvakodva figyeljen oda a jobboldali populistákra, például Orbán Viktorra.

Az írással kapcsolatban a magyar jezsuiták elítélően nyilatkoztak, mert szerintük a pápai látogatást politikától független eseményként kell kezelnie minden félnek. Az említett cikkben szintén levezették Erdély Romániához való tartozásának okát, így annyi nemzetpolitikai haszna bizonyosan volt a hitéleti eseménynek, hogy a közel száz, pontosabban éppen ma 99 évvel ezelőtti, még Magyarországon sem mindenki számára egyértelmű diktátumra irányított némi nemzetközi figyelmet.