Széchenyi örökségét akarja lerombolni a kormány

.

Az egyetemi autonómia visszaállítását és az akadémia teljes körű szabadságát követelte Brenner Koloman szerdai sajtótájékoztatóján. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a kormány politikája teljes mértékben tudás -és értelmiségellenes.

Brenner Koloman megjegyezte, hogy Széchenyi István egy évi jövedelmét nem futballstadionra, hanem a magyar tudományos élet felvirágoztatására ajánlotta fel. Ezzel szemben a magát konzervatívnak tartó kormány, most ezt az örökséget akarja semmibe venni és tönkretenni.

"Az a kormányzati szándék, hogy átalakítsák a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek finanszírozását, a Fidesz és Orbán Viktor tudomány-, tudás- és értelmiségellenes politikájának újabb csúcsa, amely miatt végérvényesen elit nélkül marad középtávon az ország"

- tette hozzá a Jobbik politikusa.

Brenner Koloman kiemelte, hogy az MTA "átszervezése" miatt több mint 5 ezer kutató dönthet úgy, hogy tudományos munkája folytatása érdekében, elhagyhatja az országot.  Ez azért is lenne katasztrofális hazánk számára, mivel az elitjét elvesztő államok többnyire elszegényednek.

"Nyelveket beszélő, a nemzetközi tudományos világba beágyazott emberekről van szó, akik meg fogják találni a helyüket külföldön is a magyar egyetemi világ kivéreztetése után."

A Fidesz a Néppárt hálójában

A Jobbik képviselője lapunk azon kérdésére, miszerint fideszes képviselők is megszavazták a korábban rengeteget támadott Manfred Webert az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, úgy reagált: 

Orbán Viktor addig tud erős emberként mutatkozni Európában, ameddig a Néppárt ehhez asszisztál. 

"Ezzel szemben most az látszik, hogy a Fidesz önfelfüggesztése novemberig tart. Tehát Orbán Viktorék jelenleg légüres térben politizálnak. Ezért próbálnak most kétségbeesett gesztusokat tenni Manfred Weber felé." 

Brenner Koloman leszögezte, hogy valójában ezért lehetséges az is, hogy a kormány elhalasztotta a közigazgatási bíróságok bevezetését is.