Stadionra továbbra is lesz pénz, de tornateremre nem

.

87 milliárd forintot költ a kormányzat sportlétesítményekre 2020-ban – derül ki a jövő évi költségvetési tervezetből. Ámbár, a tanuszoda- és tornaterem-építési programot felfüggesztik, így ezzel 7,5 milliárd forintot spórol a kormány. Összesen 177 milliárd forinttal támogatná a hazai sportot az állam jövőre.

Amióta bevezették hazánkban a mindennapos testnevelést, azóta több iskola is azzal a problémával küszködik, hogy az osztályokat hogyan tudja elhelyezni úgy, hogy közben testnevelés órát is lehessen nekik tartani. Ugyanis országszerte rengeteg iskolában nincs biztosítva a megfelelő infrastrukturális háttér a mindennapos testnevelés megtartására.

Számos intézményben a folyosón, a dohos pincében vagy a lépcsőfordulóban tartanak testnevelés órákat.

Ezen probléma megoldására született meg a tanuszoda- és tornaterem-építési program, amelyet a kormány „költséghatékonysági” szempontok miatt most elkaszált. Ezen felül pedig, a kültéri sportparkok építésére szánt forrásokat is elvette. 

A programok leállításával egyébként 7,5 milliárd forintot spórolt meg a kormányzat.

A méregdrága stadionok és sportlétesítmények elsőbbséget élveznek. Pedig 2010-ben még az volt a központi kommunikáció, hogy 20 év múlva, a magyar lesz az egyik legegészségesebb nemzet Európában, a rengeteg sportcélú közpark és egyéb sportolási lehetőség miatt. Nos, ehelyett a fenntarthatatlan és drága sportlétesítmények országa leszünk hamarosan.

Steinmetz Ádám: A TAO a magyar sport lélegeztetőgépe | Alfahír

Vitán felül áll, hogy ez a kormány szereti a sportot, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy 2010 óta több száz milliárd forintnyi támogatás érkezett. Steinmetz Ádám arról beszélt az Alfahírnek, hogy milyen módon hasznosult ez a rengeteg forrás a hazai sportban.

De nézzük mire megy helyette inkább a pénz. A legnagyobb kiadást a Népligetnél épülő új multifunkcionális sport- és rendezvényközpont jelenti, amely valójában egy 20 ezer férőhelyes kézilabdacsarnok lesz, amire 35 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben. 22,2 milliárd forint a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatokra fog elmenni, míg 14,8 milliárd forint a Hungaroring Sport Zrt. támogatására lesz elkülönítve.

Ezen felül a Honvéd, újonnan épülő stadionjának fejlesztésére, 4,2 milliárd forintot kapott.

A 2019 novemberében átadásra kerülő (190 milliárd forintért épülő) Puskás Ferenc Stadion pedig további 2,4 milliárd forintot kap, feltehetően a fenntartási költségek fedezete miatt.

Érdemes megemlíteni, hogy a Garancsi Istvánhoz köthető Magyar Természetjáró Szövetség 450 millió forintos támogatást nyerhet el.

A kormány sportfinanszírozási tervét látva kijelenthetjük, hogy semmiféle hosszú távú tervvel, illetve koncepcióval nem rendelkezik. Továbbra sem ismerte fel azt a tényt a kormányzat, hogy nem az az elsődleges feladata az állami sporttámogatásnak, hogy minél több versenysportoló legyen, hanem az, hogy minél több gyermeknek és fiatalnak megteremthessék annak feltételeit, hogy rendszeres testmozgást végezhessen idehaza.

.

Azzal, hogy a kormány gyakorlatilag kinyírta a tornaterem-építési programot, pontosan azon feladatát nem látja el, amelyre valóban forrásokat kellene biztosítania. (Szerencsésebb nyugati államokban, ez elő sem fordulhatna). Mivelhogy nem lehet mindenkiből élsportoló. Magyarországon 9-10 millió emberre, nagyjából 10-15 élsportoló jut. Ezzel szemben azt látni, hogy a magyar sportfinanszírozási támogatás több mint 90%-a kizárólag a versenysportra jut.

Az ördögi kör pedig most következik:

ahhoz, hogy több élsportoló legyen hazánkban, először az alapokat kellene helyre tenni, de ettől az "alaptól" éppen most vonta meg a kormányzat a támogatást a jövő évi költségvetésében.

Innen nézve pedig valós kritika a társadalom részéről az, hogy a sportra költött súlyos milliárdok nagyrésze, kútba dobott pénz.