Elpusztult a Macron és Trump barátságát szimbolizáló fa

Elpusztult a Macron és Trump barátságát szimbolizáló fa

Alig egy év kellett hozzá.

A két világvezető közötti barátságot hivatott szimbolizálni az a fa, amelyet még tavaly áprilisban ajándékozott Emmanuel Macron az amerikai elnöknek. A Trump-házaspár a francia államfővel közösen ültette el a Fehér Ház kertjében a fiatal tölgyet, ami Belleau Woodból származott. Az észak-franciaországi területen közel 2000 amerikai katona halt meg 1918 júniusában, az első világháború vége felé.

A faültetésnél a francia elnök arról beszélt, hogy a fa emlékeztetni fog a kettejük közti kötődésekre, amely talán annyira erős volt, hogy a magányos fa nem bírta a terhét és belepusztult. 

Kellett ehhez az is, hogy pár nappal az ültetés után kihúzzák a földből és karanténba helyezzék a barátság jelképét, ahogy az Egyesült Államokba bevitt összes többi élőlénynél is lefolytatják ezt az eljárást.

Gerard Araud, az akkori amerikai nagykövet még azt ígérte a Twitteren, hogy a fát újra fogják ültetni, de az AFP-nek nyilatkozó diplomaták szerint ez már nem lehetséges, a fa ugyanis nem élte túl a karantént. Az állapota akkor kezdett el romlani, amikor a két elnök viszonya is rosszabbra fordult. 

A két elnök legutóbb a normandiai partraszállás 75. évfordulójának megemlékezésénél találkozott egymással. Akkor úgy tűnt, hogy a barátság helyreállt, de az ünnepségét követően számos nézeteltérésük akadt, a kereskedelem, a környezetvédelem és az iráni nukleáris program miatt.

(Sky News)