Uniós értékeket kér számon Románia a kormányzat nagy-magyarországos posztja miatt

Uniós értékeket kér számon Románia a kormányzat nagy-magyarországos posztja miatt

A temetőgyalázásnál ez miért nem jutott eszükbe?

Az Azonnali szúrta ki, hogy a szlovének után a román kormány is kiakadt a magyar kormány június 4-i, Trianonra emlékező posztjára. A Twitter-üzeneten Nagy-Magyarország látható, és ez Bukarest szerint szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel.

A trianoni diktátum 99. évfordulója alkalmából jelent meg a magyar kormány nemzetközi kommunikációjáért is felelős osztályának Twitterjén egy Nagy-Magyarország-térkép, felette az angol nyelvű felirattal: „az ország kétharmadát vették el”. A kép ennek megfelelően ábrázolja az elcsatolt részeket, amelyből Romániának jóval több terület jutott, mint amennyi Magyarországnak megmaradt.

Őrjöngő román tömeg ünnepel a magyar hősök sírja felett, a csendben imádkozó magyarokat elkergették | Alfahír

Élőlánccal akarták megakadályozni az úzvölgyi magyar katonatemető meggyalázását, de a feldühödött román tömeg betört a temetőbe, és birtokba vette azt. A temetőben az 1916-os első világháborús román betörés során elesett osztrák-magyar és német katonák, illetve a második világégés vége felé, 1944 nyarán-őszén hősi halált halt katonák nyugszanak.

A román kormányt úgy tűnik, hogy annyira lefoglalta a magyar hadisírok meggyalázása, hogy négy nap telt el, mire észrevették a posztot. A történelmi tényekre igencsak érzékeny bukaresti külügyminisztérium szintén Twitteren úgy reagált: határozottan elítélik, hogy magas rangú magyar tisztségviselők egy trianoni békeszerződés előtti Osztrák-Magyar Monarchiát ábrázoló térképre hivatkoznak. Bukarest szerint ez homlokegyenest szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel, amelyek iránt az EU soros elnökségét egészen június végéig betöltő Románia természetesen szilárdan elkötelezett.

Valószínűleg a romániai történelemhamisítás már a kormányzati szinteken is megtette a hatását, ugyanis a hivatkozott térkép nem a monarchiát, hanem a történelmi Nagy-Magyarországot ábrázolja.

A horvát külügy is kiakadt

Szintén az Azonnali írt arról, hogy a kormányzati tweet a horvát külügynél is kiverte a biztosítékot. A fiumei Novi List napilap már vezércikkben vízionálja, hogy Orbán horvát területekre is szemet vethet.

A horvát külügyminisztérium hosszú ideig nem reagált a posztra, holott a szlovén tiltakozás híre a horvát sajtót is bejárta. Ezért kérdezett rá a konzervatív Večernji List napilap a horvát külügynél, mit gondolnak a posztolt képről.

A horvát külügyi tárca szerint „valótlan történelmi kontextusban” jelenik meg a térkép és „barátságtalan módon ábrázolja a horvát területeket”.

Nagy-Magyarország-térkép Horvátország kapcsán különösen problematikus, ugyanis az nem tünteti fel: Horvát- és Szlavónország ugyan perszonáluniót alkotott Könyves Kálmán óta Magyarországgal, de annak nem volt teljes része, a horvát államiság és nemzet önálló maradt. 1867 után is rendelkezett bizonyos autonómiával Budapesttel szemben.

Fiumében, amely viszont Magyarországnak ténylegesen része volt, a helyi baloldali napilapban tiltakoztak a kép ellen. A Novi Listben Denis Romac arról ír, hogy 

„mostanra egyértelmű lett: Orbán a horvát területekkel együtt akarna Nagy-Magyarországot”.


 Romac úgy látja, hogy a revizionizmus nem tűnt el Magyarországról, mert a mai napig lehet kapni majdnem minden benzinkútnál nagymagyarországos matricát. A publicistát felháborította, hogy miközben a horvát külügy azonnal tiltakozott egy jobboldali trieszti képviselő által posztolt térkép ellen, amin Olaszország részeként volt Isztria és Dalmácia feltüntetve, a mostani térkép kapcsán csak újságírói kérdésre fejezték ki ellenérzésüket. 

A magyar kormányzat tweetjén elsőként Szlovénia akadt ki, a szlovén miniszterelnök, a külügy és az államfő egyhangúlag ítélte el a Trianon-térképet, amely szerint a térkép "sem nem európai, sem nem békés", olyan mintha „kést szúrtak Szlovénia szívébe".