Közös címlapon tiltakoztak a nagyobb orosz lapok az oknyomozó újságíró elfogása ellen

Mi vagyunk Ivan Golunov feliratú, egyforma, plakátszerű címlappal jelent meg hétfőn Oroszországban a Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK című gazdasági napilap, tiltakozva az ellen, hogy kábítószerrel való kereskedés címén a hétvégén őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a Meduza ellenzéki hírportál oknyomozó újságíróját.

A három lap a címlapjukon megjelentetett közös közleményben arra az álláspontra helezkedtek, hogy Golunov őrizetbe vétele és szakmai tevékenysége között összefüggés lehet, egyúttal nyilvános vizsgálatot követeltek a belügyminisztérium azon munkatársaival szemben, akik felléptek az újságíró ellen. 

A rendőrség azt állítja, hogy 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában, majd egy újabb adagot a lakásán. Sok újságíró viszont azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt. Golunov a cikkei miatt fenyegetéseket is kapott.

Az MTI azt írja, Golunov jogi képviselője arról beszélt, hogy az újságírónak sem a vizeletében, sem a tenyerén nem találtak kábítószernyomot. Ez utóbbi az ügyvéd szerint egyebek között azt jelenti, hogy a vádlott az őrizetbe vétel napján, pénteken nem tartott a kezében ilyen tudatmódosító szert. Az újságíró az ellene felhozott vádakban ártatlannak vallotta magát.