Jövő hónaptól bevetésre kész lesz a visegrádi négyek közös harci egysége

Jövő hónaptól bevetésre kész lesz a visegrádi négyek közös harci egysége

Júliustól bevetésre kész állapotban lesz a visegrádi négyek közös harci egysége, a Battle Group EU, amely az európai uniós keretek között fog működni - jelentette ki Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - valamint Ausztria, Horvátország és Szlovénia védelmi szakminisztereinek hétfői találkozója után a szlovákiai Pöstyénben.

A hét ország közösen alkotja a néhány éve létrehozott Közép-Európai Védelmi Együttműködést (CEDC).

"A visegrádi harci egység kész lesz a beavatkozásra mindenütt, ahol veszélyeztetve lenne az Európai Unió biztonsága"

- szögezte le Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, akinek szavait a cseh közszolgálati televízió (CT24) idézte.

Csehország július elsején Szlovákiától veszi át a visegrádi csoport elnöki tisztségét.

Az egyéves cseh elnökség a védelmi politika terén kiemelten kíván foglalkozni a visegrádi országok szorosabb együttműködésével, a katonák közös bevetésével a külföldi missziókban, a közös hadgyakorlatokkal és a hadseregek felszerelésének javításával - sorolta a cseh elnökség szakmai célkitűzéseit Metnar.

A hét ország védelmi tárcavezetői megvitatták az illegális migrációval kapcsolatos nemzetközi biztonsági helyzetet, különösen ami az úgynevezett nyugat-balkáni utat illeti, és támogatásukról biztosították a régió országainak igyekezetét, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz.

Lubomír Metnar szerint a nyugat-balkáni régió egyike azoknak a térségeknek, ahol el tudja képzelni a közös visegrádi harci csoport bevetését szükség esetén.