Most már aztán tényleg, valóban csökkentik a szochót!

pénzügy, könyvelés, adó

Július elsejével 19,5-ről 17,5 százalékra csökkenne a szociális hozzájárulási adó mértéke, ha a Parlament elfogadja azt a néhány órával ezelőtt benyújtott törvényjavaslatot, melyet Varga Mihály pénzügyminiszter jegyez.

Nem új keletű kezdeményezésről van szó, az adócsökkentés előzményei – ahogy arra az Mfor tavaly nyári cikke is felhívja a figyelmet – már az idei évről szóló (tavaly elfogadott) költségvetési törvényben is olvashatók. A szakportál felidézi, az idei költségvetés indoklásának nyugdíjbiztosítási alapról szóló részében a kormány így fogalmaz:

A foglalkoztató által az I. félévben fizetett 19,5 %-os szociális hozzájárulási adó a II. félévben 17,5 %-ra csökken.

Majd lejjebb még pontosabban határozza meg a hatályba lépés időpontját:

…a szociális hozzájárulási adó Ny. Alapot megillető részének előirányzatát meghatározza, hogy a szociális hozzájárulási adó 2018. évi 19,5 %-os mértéke 2019. július 1-től 2 %-ponttal csökken.

A szakportál arra is emlékeztet, a szochó csökkentéséről a hatéves bérmegállapodás rendelkezett még 2016-ban. Ez úgy szól, hogy 19,5 százalékról történő további 2-2 százalékpontos csökkentésekre akkor kerülhet sor, ha a reálkereset legalább 6 százalékkal nő.

A szochócsökkentésről szóló friss javaslat indoklása szerint ez a lépés a Gazdaságvédelmi Akcióterv része, és a magas gazdasági növekedésnek köszönhető. Mint a fentiekből kiderül, erről szó sincs,

a mostani javaslat egy, a költségvetésbe már korábban „belekódolt” lépés gyakorlati megvalósulása.

A javaslatot – hogy az július 1-jével hatályba léphessen – az Országgyűlés kivételes eljárásban fogja tárgyalni.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.