A németek és a franciák megértették: a klímaváltozás jelenti a legnagyobb politikai kihívást

klímaváltozás

A Kantar Public közvéleménykutató-intézet szerdán Berlinben ismertetett felméréséből kiderült, hogy Németországban és Franciaországban kimagaslóan a klímaváltozásra tekintenek a legnagyobb politikai kihívásként – írja az MTI.

Az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány (Körber Stiftung) megrendelésére végzett közvélemény-kutatás szerint öt téma közül

a német megkérdezettek 53, a francia válaszadók 52 százaléka vélte úgy, hogy a klímaváltozás igényli a legnagyobb odafigyelést a nemzetközi politikában.

Ezt követte a terrorizmus kérdése (Németországban 14, Franciaországban 26 százalék).

A fegyveres konfliktusok harmadik helyre kerültek (Németországban 17, Franciaországban 7 százalék).

Negyedik helyre szorult a migráció, a német és a francia válaszadók 10-10 százaléka vélte ezt a legfontosabb kihívásnak.

Utolsó helyre az internetes kibertámadások kockázata került Németországban 5, Franciaországban 4 százalékkal.

A németek és a franciák aggodalmát alátámasztja az ausztráliai Insitute for Economics and Peace (IEP) gazdaság- és békekutató intézet szerdán közzétett éves beszámolója, amiből az olvasható ki, hogy

a klímaváltozás lesz a legnagyobb fenyegetés a békére nézve a következő évtizedben.

Mintegy egymilliárd ember él olyan területeken, amelyeket a globális felmelegedés veszélyeztet, és 40 százalékuk olyan országokban, ahol háború dúl - mutatott rá az IEP.

Az éghajlatváltozás következtében konfliktus robbanhat ki az egyre szűkösebbé váló erőforrásokért, veszélybe kerülhet az emberek megélhetése, és tömeges elvándorlás következhet be

- írta jelentésében az intézet.

Az Orbán-kormány egyelőre még nem tett érdemi lépéseket azért, hogy klímavédelmi tervet dolgozzon ki. Múlt heti közleményében a Magyar Tudományos Akadémia gyors klímavédelmi intézkedéseket sürgetett.