Gyanús: nem engedik be Szíriába vizsgálódni a vegyifegyver-szakértőket

Vegyifegyver illusztráció
Pixabay.com

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereket kíván küldeni Szíriába annak megállapítására, hogy kik a felelősek a tiltott fegyverekkel elkövetett támadásokért, de Damaszkusz nem adott engedélyt a beutazásukra - közölte a szervezet vezetője szerdán.

Az OPCW tagállamai tavaly megszavazták az úgynevezett Vizsgáló és Azonosító Csoport (IIT) létrehozását. A döntést Moszkva és Damaszkusz ellenezte.

Szíria nem hajlandó elfogadni a döntést és foglalkozni az abból fakadó kötelezettségekkel. A szíriai külügyminiszter helyettese írásban üzente meg, hogy nem adnak belépő vízumot a vizsgáló csoport tagjainak - tájékoztatta a tagállamok képviselőit Fernando Arias, az OPCW vezetője.

Kaptam két másik levelet is május 9-én és 14-én a miniszterhelyettestől arról, hogy Szíria ellenzi, hogy a csoport újonnan kinevezett tagjai hozzáférjenek a kérdéssel foglalkozó bizalmas szíriai iratokhoz - tette hozzá Arias.

A hágai központú OPCW az ENSZ által támogatott globális testület, amelynek az a feladata, hogy megszabadítsa a világot a vegyi fegyverektől. 193 tagállama van. Szíria 2013-ban csatlakozott hozzá, és akkor vállalta a fegyverszakértők beengedését, hogy elkerülje az amerikai légitámadásokat, amelyekkel Barack Obama elnök fenyegette meg.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Balogh Gábor

Friss

sss
2019. Augusztus 17. | 08:48
1
sss
2019. Augusztus 16. | 17:45
A német kancellár a magyarországi határnyitás 30. évfordulójára rendezett hétfői ünnepségre érkezik Sopronba.
Az előválasztáson az arra jogosultak csupán 4 százaléka vett részt.
A politológus otthagyja az elemzést és az oktatást is, hogy Brüsszelbe költözzön.
Az üzletember levélben kereste meg az egyetemet és megköszönte a kitartását.