Gyanús: nem engedik be Szíriába vizsgálódni a vegyifegyver-szakértőket

Gyanús: nem engedik be Szíriába vizsgálódni a vegyifegyver-szakértőket

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereket kíván küldeni Szíriába annak megállapítására, hogy kik a felelősek a tiltott fegyverekkel elkövetett támadásokért, de Damaszkusz nem adott engedélyt a beutazásukra - közölte a szervezet vezetője szerdán.

Az OPCW tagállamai tavaly megszavazták az úgynevezett Vizsgáló és Azonosító Csoport (IIT) létrehozását. A döntést Moszkva és Damaszkusz ellenezte.

Szíria nem hajlandó elfogadni a döntést és foglalkozni az abból fakadó kötelezettségekkel. A szíriai külügyminiszter helyettese írásban üzente meg, hogy nem adnak belépő vízumot a vizsgáló csoport tagjainak - tájékoztatta a tagállamok képviselőit Fernando Arias, az OPCW vezetője.

Kaptam két másik levelet is május 9-én és 14-én a miniszterhelyettestől arról, hogy Szíria ellenzi, hogy a csoport újonnan kinevezett tagjai hozzáférjenek a kérdéssel foglalkozó bizalmas szíriai iratokhoz - tette hozzá Arias.

A hágai központú OPCW az ENSZ által támogatott globális testület, amelynek az a feladata, hogy megszabadítsa a világot a vegyi fegyverektől. 193 tagállama van. Szíria 2013-ban csatlakozott hozzá, és akkor vállalta a fegyverszakértők beengedését, hogy elkerülje az amerikai légitámadásokat, amelyekkel Barack Obama elnök fenyegette meg.