„Nem fogadom el, hogy idejönnek” - Orbán Viktor a néppárti „bölcsekről”

„Nem fogadom el, hogy idejönnek” - Orbán Viktor a néppárti „bölcsekről”

A Kossuth rádiónak adott interjújában arra is kitért, hogy az uniós posztok elosztásánál a saját szempontjaikat érvényesítik a V4-ek.

A szokásos péntek reggeli Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor nem lényegtelen, de másodlagos kérdésnek nevezte, hogy melyik európai pártcsaládhoz tartozik a jövőben a Fidesz.

A kormánypárt jelenleg is fel van függesztve az Európai Néppártban, de az EP-választás előtt még úgy tűnt, Orbán Viktor nem sokat tesz azért, hogy a pártcsaládban maradhassanak. Ellenben erőteljesen összebújni látszott a jobboldali populista pártokkal, amelyeknek azonban az EP-választáson mégsem sikerült a nagy áttörés.

Ezt követően, mintha Orbán Viktor politikája is puhult volna az Európai Néppárttal szemben, és hirtelen fontossá vált a Fidesz tagságát vizsgáló néppárti „bölcsekkel” való kapcsolatfelvétel (Orbán Viktor levélben kereste meg a „bölcseket” - elemzésünket ITT olvashatja), miközben még a választás előtt fogadni sem akarták őket Budapesten. A mostani rádióinterjújában ugyanakkor ismét támadó hangot ütött meg.

A Fidesz sorsa egyelőre még nyitott kérdés, jól láthatóan nem azok az eredmények születtek, amikre Orbán Viktor számított, ezért most a formálódó erőviszonyok között lavíroz.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak azt mondta:

nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert akkor kiszolgáltatnánk magunkat az európai politika változásainak.

Hangsúlyozta: „a magyar érdekkel” összhangban kell helyet foglalnia a pártnak az európai színtéren.

Azt is újfent elmondta, hogy a Fidesznek nincs helye egy olyan közösségben, amelyik bevándorláspártivá válik, elfeledkezik keresztény gyökereiről, nem tiszteli a nemzeteket, a brüsszeli bürokraták foglyává válik.

A néppárti „bölcsekről” keményen fogalmazott, amikor kijelentette: nem tudja mit, de szerinte nem kellene itt vizsgálódniuk.

„Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogainkat. Ez egy ország”

- fogalmazott a kormányfő az Index szerint, majd hozzátette: a bölcsek tanácsa és a Fidesz egyenrangú partner.

A rádióinterjú során szó esett a Hableány tragédiájáról is, amelyről Orbán Viktor azt mondta, azért rázta meg annyira az országot, mert a vendégeink voltak a dél-koreai áldozatok. Azt is megjegyezte viszont, hogy nem vonták félárbócra a nemzeti lobogót és nem mutattak gesztusokat, de a gyász után szeretne valamilyen mementót állítani a tragédiának. Erről külön egyeztetne a dél-koreaiakkal.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy az uniós vezetői posztok elosztásánál a visegrádi államok érvényesíteni fogják saját szempontjaikat.

Szerinte a politikában a fontos dolgoknál az erő számít, ennek alapját pedig az adott állam és érvei súlya adja, e két területen pedig jól áll Közép-Európa.

Csütörtökön a V4-ek kormányfőinek informális találkozójára került sor Budapesten, a Karmelita kolostorban.

 

 

Az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: a csütörtöki egyeztetésen megállapodtak abban, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös álláspontot képviselnek, mind a személyi-vezetői mind a tartalmi ügyek tekintetében.

A hivatalos tájékoztatás szerint a visegrádi országok olyan jelölteket támogatnak az Európai Unió vezető tisztségeire, akik megfelelő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek, illetve akik tisztelik a közép-európai népeket, valamint a V4-együttműködést.

Havasi Bertalan az MTI-nek úgy fogalmazott: a V4-ek részéről kifejezett elvárás a jelöltek kapcsán, hogy a közös európai döntések meghozatalakor mindig vegyék figyelembe a közép-európai szempontokat és érdekeket.