Zelenszkij pártjának népszerűsége már 50 százalék felett

Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártjának népszerűsége már 51,3 százalékra növekedett a biztos választók körében a Szocisz közvélemény-kutató központ és az Ukrajna Választóinak Bizottsága által közösen végzett, pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint – írja az MTI.

A felmérés eredménye alapján a második helyre feljött Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás, amely most 9,5 százalékos támogatottságon áll azok körében, akik már eldöntötték, melyik pártra szavaznak, és biztosra mondták, hogy részt vesznek a július 21-re előre hozott parlamenti választáson.

Zelenszkij most politikai hátországának a megerősítésével foglalkozik, és a nacionalistáktól tartva óvatos a kisebbségekkel – írta csütörtökön a #moszkvater.

„Úgy tűnik, a kárpátaljai magyarok hiába reménykedtek abban, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztásával Kijev európai módon kezeli majd a kisebbségeket. Egyelőre erről szó sincs, mint ahogy az új elnökhöz fűzött egyéb elvárások teljesülésére is várni kell. Zelenszkij gúzsba kötve táncol, és politikai hátországának a megteremtésével van elfoglalva”

- fogalmazott cikkében Stier Gábor külpolitikai újságíró, a #moszkvater alapító-főszerkesztője.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az új ukrán elnök néhány pozitív gesztus kivételével semmit nem tesz, mert az az elmúlt öt évben csúcsra járatott nacionalista hangulatban a támogatottság csökkenésével járna, így mindenki az előrehozott választásokra vár.

Stier Gábor szerint a kárpátaljai magyarok a választás után sem várhatják azonnal az európai normákkal szembe menő oktatási- és nyelvtörvény módosítását, vagy a 2016 után megszüntetett nemzetiségi választási körzet kialakítását.

„Zelenszkijnek ugyanis folyamatosan küzdenie kell a nacionalizmusra alapozó erőkkel, így ezekben a kérdésekben nagy eséllyel sokáig óvatos lesz”

- vélekedett a #moszkvater alapító-főszerkesztője.