Háromezer lejes büntetést szabtak ki az úzvölgyi katonatemetőnél élőláncot szervező férfira

Úzvölgye

Háromezer lejes büntetést szabott ki a Hargita Megyei Csendőrség Borboly Csabára, Hargita megye önkormányzatának elnökére az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án szervezett élőlánc kapcsán.

„Megérkezett a bukaresti parancs a Hargita Megyei Csendőrséghez: büntetni kell a magyarokat.

Ajánlott levélben küldték el a jegyzőkönyvet, hogy biztosan célba érjen. A román hatóságok sokadjára bizonyították be azt, hogy csak akkor járnak el gyorsan és határozottan, ha etnikai kisebbséggel szemben akarnak fellépni.

A dormánfalvi polgármester törvénytelenségei vagy az úzölgyi temetőben randalírozók ügyében nincs tudomásom semmilyen intézkedésről.

A bírság ellen persze fellebbezni fogok, és tájékoztatni fogjuk a nemzetközi közvéleményt az etnikai alapon részrehajló román államról, mint ahogy tettük azt közösen, a három székelyföldi megye önkormányzatának vezetőiként a pápát elkísérő nyolcvan külföldi újságíró esetében is, akiket angol nyelvű kiadvánnyal tájékoztattunk a romániai magyarság jogsérelmeiről” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A székely önkormányzatok képviselői és magánszemélyek június 6-án azért vonultak a Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkerthez, hogy megakadályozzák a moldvai Dormánfalva (Darmanesti) polgármesteri hivatala által törvénytelenül kialakított román parcella és emlékmű ortodox szertartás szerinti felavatását. Élőláncot vontak a temető bejárata elé, de a több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe.

Szerdán Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke is háromezer lejes bírságot kapott. A Hargita megyei csendőrség arra hivatkozott, hogy az élőlánc szervezését 48 órával az esemény előtt be kellett volna jelenteni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy Romániának nem az úzvölgyi temető békés emlékezőit, hanem a múlt heti erőszakos, magyarellenes akció valódi felelőseit kell megbüntetnie.

A román külügy szerint az úzvölgyi balhé után még az erdélyi magyarokat kellene lecsillapítani | Alfahír

A román külügyminisztérium közleményben reagált az úzvölgyi eseményekre, Szijjártó Péter magyar és Teodor Meleşcanu román külügyminiszter telefonon tárgyalt, a román diplomácia vezetője arra kérte a magyar kormányt, hogy küldjenek egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss