Büntetővámot vezetnek be 28 amerikai importtermékre Indiában

Büntetővámot vezetnek be 28 amerikai importtermékre Indiában

India büntetővámot vezet be vasárnaptól 28 amerikai importtermékre, válaszul arra, hogy a washingtoni kormány június elsején kivonta Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből (GSP), amely a fejlődő országokat segítő legnagyobb működő amerikai kereskedelmi program.

A GSP egyebek mellett lehetővé teszi a benne részt vevő országoknak mintegy kétezer iparcikk és textiltermék vámmentes bevitelét az Egyesült Államokba. India esetében ez akár 5,6 milliárd dollár összértékű importterméket is érinthet.

Az újabb kölcsönös intézkedésekkel tovább súlyosbodik a két ország közötti kereskedelmi vita. India 2018 júniusában már megemelte a vámot többségében az Egyesült Államokból importált számos árucikkre, válaszul a Trump-kormány által tavaly márciusban az acél importjára kiszabott 25 százalékos, illetve az alumíniumra kivetett 10 százalékos védővámra. 

A most bevezetett indiai büntetővámok például olyan amerikai mezőgazdasági termékekre vonatkoznak, mint a mogyorófélék, a lencse, az alma. Az indiai adó- és vámhivatal hangsúlyozta, hogy más külföldi országok esetében marad ezeknek a termékeknek a korábbi vámszintje.

Trump hazaárulással vádolta meg a The New York Timest | Alfahír

Donald Trump amerikai elnök "virtuális hazaárulással" vádolta meg szombat este a Twitteren a The New York Times című napilapot, mert utóbbi beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok megsokszorozza behatolásait az orosz informatikai rendszerekbe. "A The New York Times hibájából az a kép fog kialakulni, hogy az Egyesült Államok jelentősen növeli kibertámadásait Oroszország ellen.