A jövő héten tárgyalja a költségvetést a parlament

A jövő héten tárgyalja a költségvetést a parlament

Az Országgyűlés a jövő héten ötnapos üléssel folytatja munkáját. A képviselők szerdától péntekig, összesen akár több mint 30 órában tárgyalhatják a kormány 2020-ra szóló költségvetési javaslatát.   

A házelnök - a parlament honlapján elérhető - napirendi indítványa szerint az ülés a szokásoknak megfelelően hétfőn 13 órakor kezdődik, ahol Orbán Viktor is jelen lesz.

A parlament kedden dönthet a 2020-as esztendő nemzeti összetartozás évének nyilvánításáról, majd a kabinet a jövő évi adócsomagjáról tart általános vitát. 

A kormánypárti és az ellenzéki képviselőknek összesen 900-900 perc áll rendelkezésükre szerdától péntekig, hogy véleményt mondjanak a költségvetési javaslatról.

A pénzügyminiszter, Varga Mihály kiemelte, jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és nőnek a biztonsági kiadások. 

A tárcavezető javaslatában 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további, év végére 67 százalékra történő mérséklődésével, valamint 2,8 százalékos inflációval számol.