Nagy hibát követett el Trump szerint Irán, amikor lelőtte az amerikai kémdrónt

""
Ilyen drónt semmisítettek meg Irán közelében.
U.S. Air Force/Bobbi Zapka

"Irán nagyon nagy hibát követett el."

Így reagált Twitteren Donald Trump amerikai elnök arra, hogy Irán lelőtte az amerikai haditengerészet egyik felderítő drónját a Hormuzi-szoros felett. 

Az MTI az amerikai Fox televízióra hivatkozva azt írja, hogy csütörtökön délelőtt Donald Trump és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével a Fehér Házban válságtanácskozás kezdődött. Az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága először cáfolta, majd elismerte, hogy egy iráni rakéta csütörtökre virradóra lelőtte a pilóta nélküli repülőt.

Az amerikai álláspont szerint az incidens - a teheráni közléssel ellentétben - nem iráni, hanem nemzetközi légtérben történt.

Az iráni állami hírügynökség szerint az iráni Forradalmi Gárda semmisítette meg a Global Hawk típusú amerikai drónt. Az Egyesült Államok és Irán között a múlt héten erősödött a feszültség. Akkor két tankerhajót ért támadás, és Washington szerint ezért Teheránt terheli a felelősség.

Donald Trump amerikai elnök kedden egy lapinterjúban kicsinyíteni igyekezett az incidens jelentőségét és egyben a térség stratégiai fontosságát az Egyesült Államok számára. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az amerikai kormányzat milyen körülmények között folyamodna katonai erőhöz Irán ellen, Trump akkor azt válaszolta, hogy akkor tenne így, ha atomfegyverekről lenne szó. "Minden más esetre meghagyom a kérdőjelet" - fogalmazott.
 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss