Programot indíthat a kormány a meddőség kezelésére

Programot indíthat a kormány a meddőség kezelésére

Ezt Rogán Antal kabinetminiszter a hvg.hu kérdésére vetette fel a csütörtökön.

A miniszter elmondása szerint a családvédelmi akcióterv keretében jöhetne létre a program, ám hogy mikor és mennyi pénzből arra egyelőre nem tért ki.

Vizsgálják azt is, hogy a terület állami feladattá váljon, ennek feltételeként a piaci szereplők kártalanítását említette.

A Jobbik minden évben próbálta elérni, hogy a költségvetésből több forrást fordítsanak a lombikprogramok támogatására, a kormány azonban rendre lesöpörte a módosító javaslatot. Talán látva, hogy a két kézzel szórt állami támogatások hatására sem ugrott meg drasztikusan a gyermekvállalás aránya, rájöttek, hogy azoknak kellene a legnagyobb segítség, akik hosszú ideje küzdenek azért, hogy gyermekük születhessen, de egészségügyi okok miatt, hosszadalmas és költséges beavatkozásokra van hozzá szükségük.

Világszerte közel 90 000 000 pár küzd fogantatási nehézségekkel, míg a KSH adatai szerint Magyarországon a párok 15-20 százalékát érinti a meddőség. A szaksegítséget kérő nők aránya pedig folyamatosan növekszik, Európában évente közel 9 százalékkal.