Hszi Csin-ping és Kim Dzsongun egyetértett: segíti a regionális békét, ha erősítik a kapcsolataikat

Hszi Csin-ping és Kim Dzsongun egyetértett: segíti a regionális békét, ha erősítik a kapcsolataikat

Bátorító szavakkal dicsérte Hszi Csin-ping kínai elnök Phenjanban csütörtök este Észak-Korea gazdaságfejlesztési stratégiáját.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető

„új gazdaságfejlesztési stratégiát indított el, amely az emberek életminőségének javítását célozza, és új, magas szintre emelte a szocialista építkezést az országban”

 - fogalmazott a kínai elnök egy esti banketten mondott beszédében a Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint.

Észak-Korea hosszú ideje gyengélkedő gazdasága az utóbbi időben némi fejlődés jeleit mutatta, de az ország továbbra is erősen függ a külföldi - elsősorban kínai - segélyektől, és az élelmiszerbiztonság kérdése folyamatos nehézséget jelent. Kína ugyan hozzájárult az Egyesült Államok Phenjan ellen bevezetett gazdasági szankcióihoz, amelyeket az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program miatt rendeltek el, de ellenez minden olyan intézkedést, amely az észak-koreai gazdaság összeomlását eredményezheti.

Hszi Csin-ping kétnapos észak-koreai látogatása pénteken ért véget, a kínai államfő már elhagyta Phenjant. Hszi személyében 14 év óta először látogatott kínai elnök Észak-Koreába. 

Az észak-koreai sajtó pénteki jelentése szerint Kim Dzsongun és Hszi Csin-ping egyetértésre jutott arról, hogy a jelenlegi „súlyos és bonyolult” nemzetközi helyzetben segíti a regionális békét, ha a két ország erősíti kapcsolatait. 

A két vezető csütörtöki megbeszélésén Hszi kiemelte: Kína konstruktív szerepet kíván betölteni a Koreai-félsziget atommentesítésében. A kínai állami média tudósítása szerint azt hangsúlyozta: reméli, hogy Phenjan és Washington folytatja az egyeztetéseket, és további előrelépéseket tesznek az ügyben.

A kínai elnök jövő héten találkozik Donald Trump amerikai elnökkel Oszakában a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján. A phenjani vizit időzítése sokak szerint annak tudható be, hogy Peking igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatát Észak-Koreával, hogy ebből előnyt kovácsolhasson magának az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások során.

(MTI)