New York Times: a marsi élet nyomaira bukkanhattak

New York Times: a marsi élet nyomaira bukkanhattak

Könnyen lehet, hogy a marsi élet nyomaira bukkantak a NASA szakemberei.

A The New York Times információi szerint hamarosan óriási bejelentést tehetnek a NASA kutatói.  lap úgy tudja, a vörös bolygó légkörében hatalmas mennyiségű metánt talált a Curiosity – vagyis azt a gázt, amit jelenlegi tudásunk szerint az élőlények állítanak elő.

A marsjáró már 2013-ban is talált metánt a légkörben, ezúttal állítólag jóval magasabb értéket mért a műszere. A NASA egyelőre nem tett bejelentést de a hétvégén folyamatosan vizsgálták az eredményeket.

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy miként kerülhetett a levegőbe a metán. Az elképzelések szerint – esetleg a föld alatt élő – mikrobák juttathatták a légkörbe azt, de az sem elképzelhetetlen, hogy a felszín alól került elő valamilyen talajmozgásnak köszönhetően. Az viszont több mint valószínű, hogy nemrég jelenhettek meg.

Nincs jele Földön kívüli intelligens életnek a szomszédos csillagrendszerekben | Alfahír

Egyelőre nem hozott eredményt a Földön kívüli intelligens élet keresését (SETI) célzó eddigi legátfogóbb program, amelynek keretében 1327 szomszédos csillagrendszerben kutattak intelligens földönkívüliek után a szakemberek - írja a LiveScience című ismeretterjesztő hírportál. "Nincs odaát egy elképesztően fejlett civilizáció, amely hihetetlenül erős adókészülékkel próbálna kapcsolatba lépni velünk" - mondta Danny Price, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusának asztrofizikusa.