Az iráni miniszter szerint sikertelen volt az országa elleni amerikai kibertámadás

Az iráni miniszter szerint sikertelen volt az országa elleni amerikai kibertámadás

Nem volt sikeres az iráni célpontok elleni amerikai kibertámadás - közölte Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi iráni távközlési miniszter.

Mint ismert: az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) csütörtökön indított kibernetikai támadást Irán ellen, megtorlandó egy amerikai drón lelövését.

"Nagyon próbálkoznak, de nem hajtottak végre sikeres támadást"

- írta a tárcavezető a Twitteren.
    
A The Washington Post című amerikai lap szerint az egyik támadás az iráni rakétairányító rendszerek számítógépei ellen, a Yahoo szerint egy másik az iráni hírszerzésnek azon szekciója ellen irányult, amely a Hormuzi-szorosban a hajóforgalmat ellenőrzi.  A Washington Post úgy értesült, hogy a kibertámadás sikeres volt.

A támadásokat már hosszabb ideje tervezték, először azért akartak visszavágni, mert feltehetően iráni szabotőrök pár hete megrongáltak két olajszállító tartályhajót az Ománi-öbölben. Washington Iránt tette felelőssé az akcióért, Teherán viszont határozottan tagadja ezt.

Az Egyesült Államok szerint az elmúlt időszakban Irán is fokozta az amerikai létesítmények elleni kibertámadásokat.

"A média érdeklődött, hogy igazak-e az Irán elleni kibertámadásokról szóló hírek...Tavaly 33 millió támadást védtünk ki a tűzfalunk segítségével"

- árulta el.

A tárcavezető kiberterrorizmusnak nevezte az iráni számítógépes hálózatok elleni támadásokat. Irán azért hozott létre szoftveres nemzeti védelmi rendszert, hogy megvédje az ipari automatizálási rendszereket a Stuxnethez hasonló számítógépes vírusoktól.

A Stuxnetet - melyről széles körben úgy tartják, hogy az Egyesült Államok és Izrael fejlesztette ki - 2010-ben azonosították, miután felhasználták Irán natanzi urándúsító létesítményének megtámadására.

Ez volt az első, nyilvánosan ismert eset, amikor egy vírustámadás ipari létesítmény ellen irányult.

Hosszein Hánzádi ellentengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka a Tasznim iráni hírügynökségnek kijelentette, hogy a drón lelövése nem volt más, mint határozott válasz.

"Mindenki látta, hogy lelőttünk egy pilóta nélküli repülőgépet, és biztosíthatom Önöket arról, hogy ezt a határozott választ bármikor meg tudjuk ismételni"

- szögezte le Hánzádi.

Irán a múlt héten lőtt le egy távirányítású amerikai repülőgépet. Teherán váltig állítja, hogy az amerikai felderítő eszköz iráni légtérben repült, amikor megsemmisítették. Washington szerint viszont a gépet nemzetközi légtérben érte támadás.

Mégis indult amerikai megtorlás a lelőtt drón miatt | Alfahír

Kibertámadást indítottak az Egyesült Államok fegyveres erőinek szakszolgálatai a héten Irán ellen, az amerikai drón lelövése miatt. A Washington Post szerint az egyik támadás az iráni rakétairányító rendszerek számítógépei ellen, a Yahoo szerint egy másik az iráni hírszerzésnek azon szekciója ellen irányult, amely a Hormuzi-szorosban a hajóforgalmat ellenőrzi.