Kim Dzsongun egyáltalán nem készíti elő az atomfegyver-mentesítést

Kim Dzsongun egyáltalán nem készíti elő az atomfegyver-mentesítést

Erre jutott az amerikai hírszerzés.

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun nem áll készen országa atomfegyver-mentesítésére - állította Robert Ashley altábornagy, az Egyesült Államok katonai hírszerzésének vezetője a Fox televíziónak adott interjújában hétfőn.


A Védelmi Hírszerzési Ügynökség (DIA) vezetője elmondta: a hírszerző közösség a birtokába jutott információk alapján továbbra is azon a véleményen van, hogy Kim Dzsongun egyelőre egyáltalán nem készíti elő az atomfegyver-mentesítést.

Észak-Korea teljes, végleges és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítését Donald Trump amerikai elnök a Washington és Phenjan közötti sikeres kétoldalú tárgyalások feltételéül szabta a két vezető első, tavaly Szingapúrban megtartott csúcstalálkozóján. Az idén Vietnamban tartott újabb csúcstalálkozója azért szakadt félbe - eredménytelenül -, mert nem sikerült megegyezésre jutni sem az amerikai feltételben, sem abban, hogy Észak-Korea a szankciók eltörlését kérte.

Donald Trump és Kim Dzsongun viszonya kifejezetten szívélyesnek tűnik. Az amerikai elnök hétfőn újságírókkal közölte: a múlt héten a születésnapján levélben köszöntötte őt Kim Dzsongun. Trump egyben emlékeztetett arra is, hogy az észak-koreai vezető két héttel ezelőtt is „csodálatos” és „meleg hangú” levelet küldött neki.

Az Egyesült Államok elnöke egyébként e hét végén a japán Oszakából - a G20-as országcsoport csúcsértekezletéről - kétnapos vizitre Dél-Koreába utazik, ahol tárgyal Mun Dzse In dél-koreai elnökkel.

(MTI)