Nagyot buktak a szocialisták azon, hogy elpasszolták a médiájukat a Fidesznek

Nagyot buktak a szocialisták azon, hogy elpasszolták a médiájukat a Fidesznek

Miközben a Népszabadságot bezáró osztrák Heinrich Pecina milliárdokat keresett azzal, hogy a magyar médiapiacon Fidesz-közeli körökkel üzletelt, az MSZP és környezete meglepően olcsón adott túl és így százmilliókat bukott maradék médiaérdekeltségein az elmúlt években. Pedig ezek jelentős része is vagy éppen Pecinához, vagy közvetlenül a fideszes médiabirodalomhoz került – írja a G7.

A lap emlékeztet rá, hogy Pecina közel 4 milliárd forintot kereshetett azon, hogy a fideszes médiabirodalom központi cégévé váló Mediaworks-öt (MW) és a több megyei lapot kiadó Inform Mediát egyaránt Mészáros Lőrinc vásárolta meg. A nagyobb falat a Mediaworks volt, amit az osztrák vállalkozó gründolt, és amely – mielőtt Pecina átadta volna az egész csomagot Mészáros Lőrincnek – megszüntette egyik zászlóshajóját, a Népszabadságot.

Itt jöttek képbe a szocialisták, az osztrák üzletember ugyanis, amikor összehozta a Mediaworksöt, még nem birtokolta teljes egészében a Népszabadság kiadóját. A legnagyobb közéleti napilapban 27 százalékot meghaladó részesedése volt az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítványnak.

Az akkor éppen MSZP-s politikusok által irányított szervezet azonban 2015-ben túladott a paketten. Méghozzá jóval olcsóbban, mint amilyen értéken nyilvántartották a részesedést.

A G7 az alapítvány beszámolójára hivatkozva azt írja: úgy tűnik, hogy 100 millió forint lehetett a vételár, amivel 260 milliót buktak.