Semjénék protokollútra mentek Oroszországba, a 444.hu szerint inkább családi nyaralásra hasonlított

Semjénék protokollútra mentek Oroszországba, a 444.hu szerint inkább családi nyaralásra hasonlított

A hivatalos közlés szerint múlt héten a KDNP két vezető politikusa, Semjén Zsolt és Harrach Péter Oroszországba utazott. A 444.hu a két politikus programjának ismertetése alapján azt állítja, hogy a hivatalos út, inkább egy családi nyaralásra hasonlított.

A lap azt írja, hogy a delegáció öt tagból állt, mert a politikusok a feleségeiket is magukkal vitték. A 444.hu kiszámolta, hogy hol, mikor, mennyi rubel értékének megfelelően kirándult a delegáció. Az útról egyébként protokollfotó is készült, Semjén Zsolt megosztotta a Facebook-odalán, tehát nyilvánosan elérhető.

A 444.hu az utazással kapcsolatban megkereste a KDNP-frakció sajtóosztályát, a lap arra volt kíváncsi, hogy mi volt az utazás célja, ki fizette például a politikusokkal utazó feleségek utazási/étkezési/szállás költségeit, költőpénzét, illetve Finnországba is hivatalos útra utaztak-e tovább. A következő választ kapta a lap:

„A híradásokban megjelent információkat azzal egészítjük ki, hogy a politikusokat feleségük kísérte, az ő utazásukat magánemberként, saját maguk fizették.”

Az MTI korábban már beszámolt Semjénék hivatalos útjáról

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön megbeszélést folytatott Moszkvában Ilarion metropolitával, a moszkvai patriarkátus egyházközi külügyeinek irányítójával - tájékoztatta az MTI-t múlt héten a moszkvai magyar nagykövetség.

A felek áttekintették az orosz ortodox egyház magyarországi helyzetét, megvitatták az orosz ortodox egyházhoz tartozó magyarországi templomok építésének, felújításának ügyét, és a Magyarország és a moszkvai patriarkátus közötti kapcsolatokat.

Semjén Zsolt és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Nyikolaj Fjodorovval, az orosz parlament felsőházának első elnökhelyettesével is tárgyalt, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására szeptember 9-én Magyarországra látogat. A találkozón áttekintették a magyar-orosz parlamenti, gazdasági és kulturális kapcsolatokat.