Erdogan: a török kormánypárt "nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét"

Erdogan

A török kormánypárt "nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét" a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választáson elért ellenzéki győzelem után - húzta alá az MTI összefoglalója szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

A szavazás óta tartott első nyilvános beszédében Erdogan hangsúlyozta, hogy az AKP

"nem dughatja homokba a fejét".

Egyúttal felhívta a figyelmet: a kormánypárt - politikai gondolkodásával összhangban - nem sértődik meg, nem vádolja a népet.

"Pont ellenkezőleg, megvizsgáljuk, hogy miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel"

- jelentette ki a török elnök.

Jelezte: kimutatjuk, hol milyen hiányosságok, hibák voltak és igyekszünk orvolsni. A tanulmányok alapján határozottan megtesszük a szükséges lépéseket, ám nem külső iránymutatás, hanem saját önmeghatározásunk szerint - szólt párttársaihoz Erdogan, aki államfőként az iszlamista-konzervatív kormánypárt elnöke is egyben.

Hangsúlyozta: az AKP Isztambulban a rendelkezésére álló kerületi polgármesterek és a városi tanácsban ülő tagjai révén arra fog törekedni, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsa a metropolisz lakóinak. Erdogan ugyanakkor kiemelte: személy szerint ő maga, a minisztériumok, valamint az egyéb állami intézmények is tovább dolgoznak az Isztambullal kapcsolatos tervek, befektetések, célok megvalósításán.

"Amíg Allah életet és erőt ad, azon dolgozunk, hogy méltóvá váljunk a nép szeretetére és bizalmára"

- fogalmazott a török államfő.

Erdogan felszólalásában ismét gratulált a fő ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Ekrem Imamoglunak, aki a nem hivatalos végeredmény értelmében 54,21 százalékkal, a korábbinál jóval nagyobb arányban győzött a vasárnap megismételt isztambuli főpolgármester-választáson. A török elnök nyomatékosította, hogy tiszteletben tartja az isztambuliak döntését, és reményét fejezte ki, hogy az a város és az ország javára válik.

Az AKP jelöltje, Binali Yildirim volt kormányfő ezúttal a szavazatok 44,99 százalékát kapta.

A szavazást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette, Imamoglu főpolgármesteri megbízólevelét pedig visszavették.

Isztambul új főpolgármestere kedden közölte: a megbízólevelét valószínűleg szerdán veheti át ismét.

Erdoğan embere ismét vereséget szenvedett Isztambulban | Alfahír

Elismerte vereségét vasárnap a megismételt isztambuli főpolgármester-választás kormánypárti indulója, Binali Yıldırım volt kormányfő. Ellenzéki kihívója, Ekrem İmamoğlu szerint az eredménnyel „új fejezet kezdődik" Isztambul életében. Az Anadolu török állami hírügynökség által,

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
sss
2019. december 15. | 10:51
Sebastian Kurz január elejére szeretne a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások végére érni.
1
Sebastian Kurz január elejére szeretne a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások végére érni.
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.