Erdogan: a török kormánypárt "nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét"

Erdogan

A török kormánypárt "nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét" a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választáson elért ellenzéki győzelem után - húzta alá az MTI összefoglalója szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

A szavazás óta tartott első nyilvános beszédében Erdogan hangsúlyozta, hogy az AKP

"nem dughatja homokba a fejét".

Egyúttal felhívta a figyelmet: a kormánypárt - politikai gondolkodásával összhangban - nem sértődik meg, nem vádolja a népet.

"Pont ellenkezőleg, megvizsgáljuk, hogy miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel"

- jelentette ki a török elnök.

Jelezte: kimutatjuk, hol milyen hiányosságok, hibák voltak és igyekszünk orvolsni. A tanulmányok alapján határozottan megtesszük a szükséges lépéseket, ám nem külső iránymutatás, hanem saját önmeghatározásunk szerint - szólt párttársaihoz Erdogan, aki államfőként az iszlamista-konzervatív kormánypárt elnöke is egyben.

Hangsúlyozta: az AKP Isztambulban a rendelkezésére álló kerületi polgármesterek és a városi tanácsban ülő tagjai révén arra fog törekedni, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsa a metropolisz lakóinak. Erdogan ugyanakkor kiemelte: személy szerint ő maga, a minisztériumok, valamint az egyéb állami intézmények is tovább dolgoznak az Isztambullal kapcsolatos tervek, befektetések, célok megvalósításán.

"Amíg Allah életet és erőt ad, azon dolgozunk, hogy méltóvá váljunk a nép szeretetére és bizalmára"

- fogalmazott a török államfő.

Erdogan felszólalásában ismét gratulált a fő ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Ekrem Imamoglunak, aki a nem hivatalos végeredmény értelmében 54,21 százalékkal, a korábbinál jóval nagyobb arányban győzött a vasárnap megismételt isztambuli főpolgármester-választáson. A török elnök nyomatékosította, hogy tiszteletben tartja az isztambuliak döntését, és reményét fejezte ki, hogy az a város és az ország javára válik.

Az AKP jelöltje, Binali Yildirim volt kormányfő ezúttal a szavazatok 44,99 százalékát kapta.

A szavazást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette, Imamoglu főpolgármesteri megbízólevelét pedig visszavették.

Isztambul új főpolgármestere kedden közölte: a megbízólevelét valószínűleg szerdán veheti át ismét.

Erdoğan embere ismét vereséget szenvedett Isztambulban | Alfahír

Elismerte vereségét vasárnap a megismételt isztambuli főpolgármester-választás kormánypárti indulója, Binali Yıldırım volt kormányfő. Ellenzéki kihívója, Ekrem İmamoğlu szerint az eredménnyel „új fejezet kezdődik" Isztambul életében. Az Anadolu török állami hírügynökség által,

 

sss
2019. Augusztus 23. | 20:45
.
sss
2019. Augusztus 23. | 20:45
.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss