Az ellenzék lemondatná a korrupt kormányt

Andrej Babis

Bizalmatlansági indítványt terjesztett szerdán a cseh ellenzék a prágai képviselőház elé az Andrej Babiš vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen - számol be a magyar állami hírügynökség.

Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babišt, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről. Babiš a vádakat elutasította, politikai kampánynak minősítette, és ismételten kijelentette, hogy önként nem fog lemondani.

5,8 milliárd forintnyi EU-s támogatást kell visszafizetni a cseheknek a miniszterelnök összeférhetetlensége miatt | Alfahír

Mintegy 451 millió koronát kellene visszafizetnie Csehországnak, amit az Andrej Babis cseh miniszterelnök tulajdonában lévő Agrofert holding nyert el uniós támogatásként - írja az MTI. Az Európai Bizottság megállapítása szerint Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen és emiatt a cég nem jogosult uniós támogatásra.

A bizalmatlansági indítvány napirendre vétele után el is kezdődött a parlamenti vita, amely a korábbi tapasztalatok alapján várhatóan hosszú órákig eltart. A szavazásra nagy valószínűséggel csak a késő délutáni vagy az esti órákban kerül sor.

A kormány megbuktatásához a hatályos szabályok szerint a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék azonban nem rendelkezik.

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de minthogy a kabinetet kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM – 15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselő voksában bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve kudarcra van ítélve. Mindhárom párt frakcióvezetője jelezte, hogy képviselői nem engedik a kormány megbuktatását.

Andrej Babiš kormányát tavaly június 27-én nevezte ki az államfő. Egy év alatt ez már a második bizalmatlansági indítvány a kabinet ellen. Az indítvány parlamenti megvitatására három nappal azután kerül sor, hogy vasárnap Prágában negyedmillió ember követelte a kormányfő lemondását.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. december 11. | 16:51
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
1
sss
2019. december 11. | 11:43
Az Országgyűlés döntése értelmében mostantól a Jobbik alelnöke vezeti az egyik legfontosabb bizottságot.
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
Az Országgyűlés döntése értelmében mostantól a Jobbik alelnöke vezeti az egyik legfontosabb bizottságot.

Egy olasz, mások által művésznek mondott furfangos furkó a művészet jegyében egy banánt ragasztott egy falra, amit egy másik, mások által művésznek mondott úr leszedett és megevett, magától értődő módon: a művészet jegyében.

Természetesen egyik sem számít művészetnek, műalkotásnak, csak egy banánnak és evésnek.

Amivel ugyanakkor jó kis üzletet lehet csinálni: a művészetnek hívott banánnal a kitaláló eddig csaknem 400 ezer dollárt keresett, vagyis vannak olyan idióták a világban, akik értik a "globális kereskedelem szimbólumának" szánt banánt.

Aki kíváncsi az érdemtelen emberek nevére és érdemtelen tettükre, ide kattintson.