Elhunyt egy érsebész, máris gond van az ellátással

Elhunyt egy érsebész, máris gond van az ellátással

Kedd reggelre elhunyt Tóth Gyula, a Péterfy Sándor Utcai Kórház érsebésze, emiatt az intézmény ellátási nehézséget jelentett be a Nemzeti Népegészségügyi Központnak – adta hírül a Medicalonline. Az orvos egyedül látta el a kórház akut érsebészeti feladatait, miután két kollégáját és egy rezidenst a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe helyezték. A most elhunyt, nagy munkabírású orvos havi 30 napos készenlétben vállalta a baleseti központ ügyeletét.

A Péterfy orvos nélkül maradt krónikus betegeit a GOKI fogadja ugyan, de a nagy forgalmú baleseti centrum érsérültjeit egyelőre nem tudják ellátni – teszik hozzá.

A szakportál megjegyzi, a hatályos minimumrendelet

3 fő érsebész alkalmazását írja elő, ennek betartását – vagy személyi, vagy tárgyi hiányosságok miatt – több érintett intézményben nem tudják teljesíteni.

A fővárosi érsebészeti ellátás kritikus problémáira, és annak megoldási lehetőségeire korábban már többször felhívta a figyelmet a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT), amelynek elnöke, dr. Szeberin Zoltán a Medicalonline megkeresésére emlékeztetett: a kialakult helyzet akut kezelésére a központosítás haladéktalan, átgondolt és szervezett elindítása jelenthet megoldást, mely eddig váratott magára.