Kudarcot vallott a cseh ellenzék kísérlete Babis kormányának megbuktatására

.

Kudarcot vallott a cseh ellenzék kísérlete Andrej Babis miniszterelnök koalíciós kormányának megbuktatására. 

Az öt ellenzéki párt által szerda délelőtt benyújtott bizalmatlansági indítványt a csütörtök reggeli szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 85 képviselő támogatta, 85-en ellene szavaztak, 12-en tartózkodtak, míg 18-an igazoltan hiányoztak.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása ellen a kormánykoalíciós ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) képviselői szavaztak. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselői a szavazásnál tartózkodtak, így az ellenzéknek nem is volt esélye a szükséges 101 támogató szavazat megszerzésére. 

A hatályos szabályok szerint a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, tehát a kormány megbuktatásához, legalább 101 szavazatra lett volna szükség. A szavazást rendkívül hosszú, mintegy 17 órás, olykor indulatos és személyeskedésekkel teli vita előzte meg. 

Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babist, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről. 

Babis beszédében a vádakat elutasította és kijelentette, hogy az ellenzéknek joga van a bírálatokra, érti, hogy igyekszik lemondatni, de nem érti miért, illetve ő miben hibázott.

"Ha megbukna a kormány, önök megbénítják országunkat. Nem tudom, ki mit vethet a szememre... "Ha lemondok, lemond az egész kormány. És mi lesz ezután? Előrehozott választás? Úgy vélem, hogy ez országunk destabilizációjára irányuló kísérlet"

- hangsúlyozta Babis.

Milos Zeman államfő, aki néhány napja tárgyalt Andrej Babissal, ismételten kijelentette: amennyiben mégis megbukna a kormány, újra Babist, mint a választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással. 

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de minthogy a kabinetet kívülről továbbra is támogatja a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselő voksában bízhatott, így az ellenzék kezdeményezése eleve kudarcra volt ítélve. 

Bár a szavazás eredménye várható volt, Petr Fiala, az ODS elnöke azt mondta:

a kezdeményezés nem volt hiábavaló. A politikában a jelképes dolgoknak is súlya van.

Andrej Babis koalíciós kormányát tavaly június 27-én nevezte ki az államfő. Egy év alatt ez volt már a második bizalmatlansági indítvány a kabinet ellen. A bizalmatlansági indítvány parlamenti megvitatására és elutasítására három nappal azután kerül sor, hogy vasárnap Prágában 250 ezer ember követelte a kormányfő lemondását. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

Az egykori pártelnök követeli, de pártja nem adja vissza neki az admin jogot.
Meg kell ismételni a választást.
Az ingatlanárak növekedésével szemben a leghatékonyabb védekezés az ingatlanállomány bővülése lenne.