Lecsapott a vihar Szabolcsra

Lecsapott a vihar Szabolcsra

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint már közel ezer bejelentést érkezett a szabolcsi műveletirányítási központba. A keleti országrészt elérő nagy erejű vihar fákat csavart ki, több településen megrongálta a háztetőket is. 

vihar

Sok bejelentés érkezett Mátészalkáról, Nyírbátorból, Nyírlugosról, Csengerről és Kisvárdáról. Utóbbi helyen egy középiskola, illetve egy bolt tetejét bontotta meg a szél.

A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője közölte: a legnagyobb pusztítást Kisvárda környékén okozta a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és az orkánerejű szél. Autókra, középületekre, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek fák, épületek tetőszerkezetében tett kárt a vihar, több út pedig járhatatlanná vált.
    
Kora estig több mint ezer segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, néhány településen belül egyszerre több mint tíz riasztás érkezett a tűzoltókhoz - ismertette.
    
Hozzátette, az egységek megfeszített munkával folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.
    
Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét fél kettőkor érte el a zivatar helyenként jéggel és óránkénti 60-90 kilométeres viharos széllel, a térségben legalább harminc milliméter eső esett. 
    
Bökönyben kémény dőlt rá egy családi ház tetejére, Nyíregyházán garázsokba folyt be az esővíz, Nyírlugoson fa dőlt egy lakásra és a ház lakóját elzárta a külvilágtól, Gyulaházán tornaterem, Kisvárdán pedig középiskola tetejét vitte le a szél.
    
Ajaknál kamion borult az árokba, a sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig fakidőlések miatt kell lezárni. Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is.

Fotó: Katasztrófavédelem
    
A rendőrség azt közölte, hogy a vihar okozta áramszünet miatt szünetel a határforgalom a magyar-ukrán határon, a beregsurányi és a lónyai, valamint a magyar-román határon a vállaji közúti határátkelőhelyen.
    
A Szabolcs Online beszámolójában azt írta, a vihar a Kisvárda-Anarcs-Szabolcsbáka-Gemzse-Ilk-Vásárosnamény vonalon okozott nagy károkat. Nyíregyházára cseresznye méretű jéggel kísért heves zivatar csapott le, Nyírkarászon a templom tetejét bontotta meg a szél, Mátészalkán pedig az állatmenhely épületét tette tönkre a vihar.

Fennakadásokat okoz az időjárás a vasúti közlekedésben

Az észak-keleti országrészbe betörő vihar több helyen okoz fennakadást a vasúti közlekedésben - közölte a Mávinform csütörtök délután az MTI-vel.

A közlemény szerint Kisvárda és Pátroha között több helyen fák dőltek a felsővezetékre, illetve Ajak megállóhelynél a vihar az egyik vágányra döntötte a kerítést, ezért ott szünetel a forgalom. A záhonyi vonal távolsági vonatainál 60-120, esetenként 120-180 perccel lehet  hosszabb a menetidő.
    
Nyírgelse és Nyírbátor, valamint Fehérgyarmat és Kocsord között szünetel a forgalom, mert fa dőlt a vágányra. A Debrecen-Fehérgyarmat szakaszon 60-90 perccel hosszabb lehet a menetidő.
    
Abaújszántó és Hidasnémeti között a lezúduló eső elmosta a vágányt, szünetel a forgalom.

A közúti forgalomban is fennakadásokat okozott a vihar
    
A Miskolc-Hidasnémeti vonalon biztosítóberendezési hiba miatt 20-40 perccel hosszabb a menetidő. Novajidrány és Hidasnémeti között dolgoznak a helyreállításon a szakemberek.
    
Görögszállás és Rakamaz között meghibásodott a biztosítóberendezés, ezért ezen a szakaszon lassabban közlekednek a vonatok. A szakemberek megkezdték a hiba elhárítását. Ez idő alatt a Miskolc-Nyíregyháza vonalon utazóknak 15-25 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk - fejtették ki.
    
Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán az egész országban várhatók zivatarok. Hevesebb kísérőjelenségekre, viharos szélre, nagyobb méretű jégre, felhőszakadásra, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell készülni. Ezekben a megyékben másodfokú figyelmeztetés van érvényben.