HVG40 kiállítás: történelem címlapokon

HVG, kiállítás
Dobos Zoltán / Alfahír

A HVG jubileumi címlapkiállítását nem csak azért érdemes megtekinteni, mert a hetilap címlapszerkesztői hétről hétre szellemes kreatívval állnak elő. Az évekkel, évtizedekkel ezelőtti események képi és nyelvi megjelenítései visszatekintést engednek a múltba, vagyis a kiállítás akár egy rendhagyó történelemórának is felfogható.

Negyven év – szubjektív – történelme elevenedik meg azok szeme előtt, akik ellátogatnak a HVG40 címlapplakát- és fotókiállításra. A bejárat előtt egy hirdetőoszlop fogadja az érdeklődőt, rajta pedig az ominózus plakáttal: Mázliasszonyok. Ez a Rogán Antal feleségének, Cecíliának a képével illusztrált címlapplakát volt az első, melyet az újra Fidesz-közelbe került hirdetési cég nem engedett közszemlére tenni. A Párhuzamos valóságok – Valóságos párhuzamok című összeállítás helyszíne is retró érzést ad:

a több száz címlap és több tucatnyi fotó egy régi gyárépületben, egy kéttermes csarnokban tekinthető meg.

A lap történelméhez hozzátartozik az a kérdés, hogy miért is a XI. évfolyam lett az első. A történet egy nagyon szerencsétlen véletlennek köszönhető: a „zöld újságként” ismert Világgazdaság című lap épp akkor számolt be a Svédországba exportált magyar almaszállítmányról, amikor a Szovjetunióba épp az „árualap” hiánya miatt nem jutott a magyar gyümölcsből. Ez a hiba a gazdasági napilap létezésébe került volna. Az újságnál azonban az akkor 32 éves rovatvezetőt, Vince Mátyást nevezték ki főszerkesztőnek, aki „egy lapból kettőt csinált”, ő és csapata pedig

a Heti Világgazdaság nevű kiadvány címlapját az akkori szokásoktól eltérően egy figyelemfelhívó plakátként

álmodták meg.

Így került az 1979. június 9-én megjelent XI. (I.) évfolyam 1. számának címlapjára az UNCTAD (az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája) manilai ülésének híre, mely gyakorlatilag egy világgazdasági ülésnek felelt meg. A képi megjelenítést a Fülöp-szigeteki fővárosba vezető úttal oldották meg, melyhez az alábbi szöveget csatolták: „UNCTAD: Még messze az út vége”.

A Heti Világgazdaság, ami ma már csak HVG néven fut, azóta több mint kétezer alkalommal jelent meg, és már a kezdetektől sokat adtak a képi szimbolizmus mellett a nyelvi leleményre is. Utóbbira legjobb példa, hogy a címlapszerkesztő csapat jelenlegi vezetője az ismert stand up humorista, Kőhalmi Zoltán. Az időrendbe rakott, kellő gondossággal kiválogatott címlapok között megtalálhatóak a legviccesebbek és a legbotrányosabbak is, hiszen a szerkesztői gárda néha nem restellt a polgárpukkasztás eszközéhez nyúlni.

HVG, kiállítás
Az egyik legbotrányosabb címlap 2014-ből
Dobos Zoltán / Alfahír

A kiállítás kreatív szempontból egyik legérdekesebb lehetősége, hogy megfigyelhető, a negyven év alatt hogyan változott a hetilap címlapjának fejléce, hogyan lett a hetvenes évek stílusából a most ismert bal fölső négyzetes formátum. Látható, hogy néha vadonatúj fejléc készült, néha pedig csupán ráncfelvarrásról van szó, mely a nem szakavatott olvasónak talán fel sem tűnt. A változásokat az alábbi képgalériában tekintheti meg.

HVG, 1979: a hetvenes évek stílusvilága
HVG, 1979: a hetvenes évek stílusvilága
8

A címlapokon megelevenedő történelem kiegészül a lap fotósainak egy-egy fontosabb eseményhez készült képgalériáival. Így például láthatunk összeállítást a szocializmus május 1-jéiből, de az őszödi beszédet követő utcai tiltakozáshullámot vagy azokat az időket is újra felidézhetjük, amikor Tamás Gáspár Miklóst és Orbán Viktort együtt vitték el Kádár rendőrei.

HVG, kiállítás
Amikor Orbán Viktor és Tamás Gáspár Miklós még együtt küzdöttek a bolsevizmus ellen
Dobos Zoltán / Alfahír

Igazán impozáns installáció a dinamikus címlap-tematizálás. A kiállítás szervezői az azonos témájú címlapokat csoportokba gyűjtötték, és úgy vetítik ki a fehér falra. Így megfigyelhető, hogyan változott (vagy épp állandósult) egy-egy országos téma képi és nyelvi megjelenítése.

HVG, kiállítás
Kedvelt címlaptéma a kormányfő fociimádata
Dobos Zoltán / Alfahír

A jubileumi kiállítás Újbudán, a XI. kerület Sztregova u. 1-ből nyíló bejáraton közelíthető meg, a megtekintés ingyenes. Akinek akad egy-másfél óra szabadideje, annak mindenképp ajánlott megtekinteni, hiszen negyven év nemcsak egy lap, de egy ember életében is számottevő!

 

Tekintse meg a kiállításon készült – teljesen szubjektív – képgalériánkat!

A nyelvi humor nem új: már a '80-as években is alkalmazták
A nyelvi humor nem új: már a '80-as években is alkalmazták
22
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.