Szerdán elnököt választ az új EP, Timmermans nem vette fel mandátumát

Szerdán elnököt választ az új EP, Timmermans nem vette fel mandátumát

Mivel az EU-csúcs késve kezdődik, és a megállapodási csomagnak része (lehet) az Európai Parlament elnökének személye is, az EP az elnöki jelölés határidejét este 10 órára tolta ki - írja Twitter üzenetében Ole Ryborg, a dán közszolgálati médium uniós ügyekért felelős szerkesztője.

Az uniós csúcs fejleményeit ebben a cikkben követheti figyelemmel:

Később kezdődik az EU-csúcs, Tusk tovább egyeztet | Alfahír

Az eredetileg meghirdetett 11 óra helyett csak 13 órakor kezdődik az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, mert Donald Tusk tanácsi elnök folytatja a konzultációkat - közölte Twitter-üzenetében Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője.

Korábban írtuk:

Frans Timmermans, az Európai Bizottság eddigi első alelnöke nem vette fel EP-mandátumát – írja a politikus szóvivője által megerősített információra hivatkozva az EUObserver. A holland szociáldemokrata politikus neve még mindig felmerül a Bizottság elnökjelöltjei között annak ellenére, hogy az S&D jóval kevesebb mandátummal bír, mint az Európai Néppárt.

A brüsszeli ügyekkel foglalkozó hírportál emlékeztet, a szociáldemokrata csúcsjelölt 839 240 voksot gyűjtött be hazájában, így nyert mandátumot. Mivel mandátumát nem vette fel, így ha nem ő lesz a Bizottság elnöke, november 1-jétől munka nélkül marad – írja a portál.

Korábban írtuk:

A május végi választásokat követően megalakult kedd reggel Strasbourgban az új Európai Parlament (EP),

amelynek elnökét szerdán megválasztják, függetlenül attól, hogy az uniós tagállami vezetők döntésre jutnak-e brüsszeli csúcstalálkozójukon a tisztújításról.

Távozó elnökként Antonio Tajani vezette le a rövid alakuló ülést, amely az Európai Unió himnuszának, az Örömódának a meghallgatásával kezdődött.

Tajani közölte, hogy szerdán megválasztják a testület új elnökét, jelentkezni 22 óráig lehet. A jelöltséghez valamely frakció vagy legalább 38 képviselő támogatása szükséges.

Az olasz politikus az "európai demokrácia házának" nevezte az EP-t, és kiemelte, ez az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény.

(MTI)

Timmermans lenne a Bizottság, Georgijeva pedig a Tanács elnöke? - Kedden folytatják | Alfahír

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az EU-csúcs tárgyalásait, és kedden 11 órára hívta össze újra - írja Twitter-üzenetében Preben Aamann szóvivő. Tusk @eucopresident suspends the meeting and reconvenes #EUCO tomorrow at 11h.