Lázár János füstmentes Magyarországot szeretne

Lázár János füstmentes Magyarországot szeretne


A korábbi nagyhatalmú miniszter, jelenleg dohányzásellenes miniszterelnöki biztos a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosítására tett javaslatot kedden az Országgyűlésben - írja a 24.hu.

Mint mondta, az előterjesztés ősszel, európai uniós notifikáció után kerülhet vissza a parlament elé.

A témával kapcsolatban intézkedéscsomag-javaslatot tett le a miniszterelnök és a kormány asztalára, amelynek ez az előterjesztés is része, és amelyben például a gépjárműben való dohányzás tiltása vagy a KDNP kezdeményezésére a társasházak közös területein való dohányzás kérdése, illetve a 2020 után születettek dohánytermék-vásárláshoz való jogának megvonása is felmerült. 

Szerinte előbb vagy utóbb a gazdasági és demográfiai szempontok miatt a kormányzatnak nem marad más lehetősége, minthogy hozzájáruljon ezekhez a lépésekhez.

Az előterjesztés számos további kérdésben szigorítást vezetne be: így a korábbinál több esetben lesz kötelező jogsértés esetén bírság alkalmazása. Emellett folyamatosan, felmenő rendszerben, a mai koncessziós jogokat nem érintve csökkentené a koncessziós kiírásokat, így a mai 3 ezer helyett, 4 ezer lakosonként lenne kötelező trakfikkoncessziót kiírni.

Az e-cigaretták és az új típusú dohánytermékkel kapcsolatos kiegészítőket és reklámtevékenységet korlátozná és tiltaná, illetve bevenné ezeket a termékeket az állami, adóhatósági kontroll alatt tartott trafikokba. Emellett módosítaná a közvetett reklámokra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy az egyes dohánycégek a kiskapukat ne tudják kijátszani.

Ugyanakkor a trafikosok érdekszövetségének javaslata alapján a koncesszió öröklési szabályaival kapcsolatban könnyítéseket vezetnének be.

A javaslat legfontosabb üzenetének azt nevezte, hogy Magyarország belátható időn belül, Európai Unióban elsőként füstmentes országgá váljon.