Szűkszavúan reagált Pintér Sándor a több ezer tiszaújvárosi bevándorlómunkás miatti aggodalmakra

Szűkszavúan reagált Pintér Sándor a több ezer tiszaújvárosi bevándorlómunkás miatti aggodalmakra

A belügyminiszter néhány sorban elintézte a válaszadást annak kapcsán, hogy a hatóságok hogyan tervezik biztosítani a tiszaújvárosi lakosok biztonságát, miután hamarosan több ezer Unión kívüli vendégmunkás érkezik a településre.

Ismert: Tiszaújvárosban az állami MOL Petrolkémia Zrt. egy nagyberuházását többnyire külföldi, eddigi hírek alapján török vendégmunkással kívánja elvégeztetni: a várakozások szerint legalább 2, de akár 3 ezer vendégmunkás érkezhet a borsodi kisváros külterületére, elszállásukat valódi konténerváros fogja biztosítani.

A 15 ezres település számára komoly változásokat jelentő munkaerőimport biztonsági szempontjairól Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője kérdezte írásban Pintér Sándor belügyminisztert. A jobbikos politikus többet között arra várt választ, hogy a kormány mit kíván tenni azért, hogy a konténervárosba érkező több ezer vendégmunkás ne borítsa fel a környék közbiztonságát, ne jelenjenek meg a vendégmunkások és a helyi lakosság között együttélési problémák, továbbá ne romoljon a lakosság szubjektív biztonságérzete.

A belügyminiszter viszonylag szűkszavúan válaszolt, mely során közölte, hogy a rendőrség a társhatóságokkal együttműködve folyamatosan figyeli a külföldi munkavállalók ügyeit, a közbiztonsági kockázatokat pedig az Országos Rendőr-főkapitányság által vezetett külön munkacsoport intézi.

A nyugati országokba kivándorolt magyarság pótlására Magyarországra csábított több tízezer keleti vendégmunkás tiszaújvárosi eseményeiről az N1TV forgatott riportot:

A Jobbik szerint rendkívüli helyzet állt elő a Fidesz tömeges betelepítése miatt, ezért idegenrendészeti őrséget állítana fel a párt addig, ameddig nem sikerül bezáratni az összes olyan munkásszállót, amiben a Fidesz migrációs programja keretében Magyarországra érkezett, EU-n kívüli állampolgárok laknak.